2008. január 22., kedd

Rizses brokkoli gombóc




Jó kis recept maradék rizs eltüntetésére


A rizs jó. A rizs laktató és egészséges. A rizst a gyerekek szeretik. Mert a rizs finom. És szépen repül. Így aerodinamikai kísérletek alanya lehet. Nem árt idejekorán megismerkedni a minket körülvevő világ törvényeivel. Szerencsére gyakran az étrendünk része. De mi van akkor, ha marad belőle? Meglepő módon az édesanya nem szeretne vele kísérletezni és röppályára bocsájtani a kuka irányába. Hát akkor kísérletezzünk vele máshogy!

Főzzünk egy szép fej brokkolit, sós, esetleg bazsalikommal ízesített vízben olyan puhára, hogy villával összetörhessük. Ezt megtehetjük úgy is, hogy a lecsepegtetett brokkolit egyenesen a maradék rizs táljába tesszük, és ott törjük össze. Hozzákeverünk egy egész tojást, annyi zsemlemorzsát (mondjuk 3 evőkanálnyit), hogy formázható legyen a massza. Ízesítsük törött borssal, fokhagymával, nagyon apróra vágott vöröshagymával, oregánóval. Gyúrjunk gombócokat belőle, hempergessük meg zsemlemorzsában és süssük ki forró olajban, mindkét oldatát aranybarnára pirítva.

Ezt az ételt készíthetjük kelbimbóból vagy kelkáposztából is. Ekkor fűszerezzük köménymaggal (is). Mindkét variációban szóba jöhet még a reszelt szerecsendió, a bazsalikom, a kakukkfű.




Tálaljuk tejföllel. Önmagában, vagy köretként is fogyaszthatjuk.

Gyermekünk kísérletező kedvét a rizs újszerű megjelenése sem fogja letörni. Ezért javaslom, hogy nyelvhasználatunkat bővítsük az „Egyen rizst a gyerekem a nappalidban!” felkiáltással, melyet kedvünkre vethetünk be index nélkül elénkhajtó terepjárók esetén (ekkor szigorúan tartsuk felhúzva kocsink ablakát), magas összegű számla érkeztekor, vagy újabb vakondtúrás láttán.











Nincsenek megjegyzések: