2008. április 23., szerda

Répa-káposzta saláta nem csak nyulaknak


A kislányunkat több okból sem írattuk Waldorf-oviba. Az egyik nyomós érv az volt, hogy ő bizony szereti a husit, a zöldséget pedig nem eszi meg. Szégyen ide, szégyen oda, nem eszi. Ezt a salátát viszont ő is szívesen elropogtatja.
Az öntetét hamis majonézzel készítettem, ami így kevésbé kalóriadús.
Gyakran tálalom a sajtos melegszendvics mellé, vagy amint az a képen is látható, a fűszeres sült krumpli (következő recept), esetleg virsli köreteként.
Az étel nem csak télvégi, hanem hóvégi is.

Hozzávalók


sárgarépa, tetszés szerinti mennyiségben
káposzta, egy kisebb fejnek a fele
1 csokor újhagyma
1 csokor petrezselyem

Az öntethez
3 főtt tojássárgája
2 doboz natúr joghurt


A répát megpucoljuk, lereszeljük az almareszelőn (nagy lyuk). A káposztát vékony szeletekre vágjuk, a nagy levélerezeteket kiválogatjuk, inkább csak maga a levél maradjon benne. Az újhagymát felkarikázzuk, a petrezselymet apróra vágjuk. Egy salátástálban összekeverjük.

A tojásokat megfőzzük, a sárgájukat villával összetörjük, majd hozzákeverjük a natúr joghurtot és a sót. A salátára öntjük, és jól megforgatjuk benne a zöldségeket. Egy kis behűtés jót tesz neki.

Az igazi majonéz nyers tojássárgájával és olajjal készül – só és ecet ízesítéssel. Ez egyrészt nagyon hizlaló, másrészt a gyerekek miatt nem szoktam nyers tojást használni.

Tojásmentesen: használjuk házi vagy kész majonézt.

A saláta téli, de a történet tavaszi. Kisfiam mellettem sertepertélt a kertben, amíg a körtefát metszettem. Egyszer csak rátalált egy jó hosszú szőlőindára.
- A pojszíjót is levágod? – kérdezte tőlem nagy szakértelemmel a kerti törpe.

A porszívót amúgy nem vágom le, felfut a diófára és azt a különös optikai csalódást okozza, hogy szőlő nő a diófán.

Nincsenek megjegyzések: