2009. június 5., péntek

500 kalóriás ebéd – parázskrumpli sült paradicsommal

Mostanában az új krumplit parázskrumplinak hívják. Fogalmam sincs, hogy mért, de jobban hangzik, az biztos. Talán parázson kéne megsütni, de nekem folyton a magyar népmesék bűvös pulija, illetve szárnyas lova jutnak az eszembe, akik parazsat esznek. Remélem mi is megtáltosodunk tőle.
Lassan indíthatnék egy Ma sem találtam fel a spanyol viaszkot című rovatot. Ez az ételsor is oszlopos tag lehetne benne. Nekem mindenesetre nagyon jól esett, és még az 500 kalóriát is betartottam. Kislányom is örömmel falatozott velem, a férjeknek célszerű valamilyen húsfélét is kisütni mellé. Így a diétás ebédünk nem igényel külön ráfordítást a családi ebédhez képest.

Sült paradicsom

Hozzávalók
3 nagyobb fej paradicsom (30 deka=70 Kcal)
8 deka reszelt sajt (308 Kcal)
1 evőkanál olívaolaj (90 Kcal)
friss bazsalikom
bami göreng fűszerkeverék


Vékonyan felszeleteljük a paradicsomokat, tűzálló tál aljára helyezzük. Meglocsoljuk az olívaolajjal, megszórjuk a fűszerrel, enyhén sózzuk, meghintjük az apróra vágott bazsalikom levelekkel. Megszórjuk a reszelt sajttal és 175 fokon addig sütjük, míg a sajt rápirul-ráolvad a paradicsomra.


Parázskrumpli

Hozzávalók
1 kg parázskrumpli (15 deka 150 Kcal)
1 csomag petrezselyem 4-5 evőkanál étolaj (1 evőkanál 90 Kcal)
1 csokor petrezselyem


A krumplit a szokásos módon készítjük el. Azaz étolajat öntünk egy lábosba (vagy fedővel lezárható serpenyőbe. A krumplit is beletesszük, enyhén sózzuk, befedjük. Sülés közben időnként rázogatjuk az edényt, hogyne ragadjanak le a krumplik. A végén apróra vágott petrezselyemlevéllel megszórjuk.


Fejessaláta

A szokásos módon elkészítjük a salátát.

Kalória tartalma:
10 deka saláta 17 Kcal, 1 kanál cukor 40 Kcal


Ha tehát a krumpliból 15 dekát, a salátából 10 dekát, a sült paradicsomnak pedig a negyedét fogyasztjuk el, az összesen 414 kalóriát jelent.


Kisfiammal beszélgetünk valakiről, aki szomorú.
- Mért szomorú? – kérdezi – Mert nincs ott a barátja?

Hát ez is eljött, a barátok nagyon fontos helyet foglalnak el a sikerlistán…

2 megjegyzés:

Vica írta...

Csak az aprószemű újkrumplit hívják parázskrumplinak. Ami a képen van, az nem parázskrumpli. Ettől függetlenül biztos nagyon finom.

Anyul írta...

Kedves Vica,

szerintem a fotó megcsalta a szemed. Ez egy kistányér, a krumpli aprószemű és parázskrumplinak is árulták. Tényleg finom :)