2008. március 11., kedd

Egy tál dödölle


Ezzel a recepttel kiütöttem már a biztosítékot nyugat-magyarországi olvasóimnál. Mármint hogy nem addig van az, ez nem is dödölle. Mi tagadás, egy kicsit átvariáltam, úgy hogy egyszerűbb legyen elkészíteni. Ha valaki úgy gondolja az övé autentikusabb, ne habozzon megosztani velünk a Hozzászólások rovatban!
Ezt az ételt azért is szeretem, mert egyes számú főszereplője lehet a Hóvégi Sokadika ételsorának, miközben az íze szintén előkelő helyet biztosít neki az ételek birodalmában.
Önmagában is kitűnő. A férjem a szokott kíváncsiságával emelte fel a fedőt, hogy mi lesz a mai ebéd, és elégedetten nyugtázta, imígyen: „De jó, ezt szeretem!”
Néha vörösboros pörkölt mellé esszük köretnek, mennyei!

Hozzávalók:
1 kiló héjában főtt krumpli
15-20 deka liszt
1 teáskanál só
tejföl
lilahagyma
olaj a sütéshez

Lényeges, hogy új krumpliból nem lehet csinálni, csak olyanból, ami már annyira „régi”, hogy hámozni kell. A megfőtt krumplit megpucoljuk, áttörjük, hozzákeverjük a sót és a lisztet. A megadott mennyiség hozzávetőleges adat, annyit keverünk hozzá, amennyit felvesz, és jól gyúrható tészta lesz belőle. Apránként csináljuk, akkor nem hibázhatjuk el.
A tésztából nudlikat formázunk, körülbelül krokett méretűeket. Én kézzel csinálom, gyors és kevesebbet kell mosogatni. A konyhapulthoz tolt széken pedig legkisebbünk is kitűnően elszórakozik egy kisebb darabbal, amíg mi dolgozunk.
Forró olajban kisütjük. Mármint a dödölléket. Ha egy kicsit leragadnának, akkor a sütőlapáttal noszogatjuk őket, hogy forduljanak meg. Lehet aranybarnára is pirítani, én akkor szeretem, ha a közepe elkezd barnulni, de alapvetően fehér még a dödölle.
Egy mély tálba beleteszek egy adag kisült dödöllét, rákanalazok tejfölt, megszórom vékonyra felkarikázott lilahagymával. Így rétegezem.


Úgy is hallottam már elkészíteni, hogy a fent leírt nyers dödölléket tepsibe helyezzük, és a tetejükre teszünk olajon (zsíron! - a szerk.) pirított vöröshagymát. Majd sütőben (Egy frászt! Kemencében! – a szerk.) megsütjük.

4 megjegyzés:

Fruzsi írta...

Imádom! :P

F

Névtelen írta...

Szia!
Tudomásom szerint úgy készítik az eredeti őrségi dödöllét, ahogy írtad is: nyersen belekanalazzuk a lisztes krumplit tepsibe, rá tejfölös-olajos-vöröshagyma, és így sütjük sütőben.

Jucc

Névtelen írta...

Jucc!

Köszönöm az értékes információt!

Anyul

Névtelen írta...

Szia, ne haragudj, de a dödölléhez a krumplit kevés sós vízbe kell feltenni, hámozva, kockára vágva, és amikor megfőtt összetörni és annyi lisztet hozzáfőzni amennyit felvesz. Ezt mind a tűzön, fontos, hogy forrjon a krumplimassza, különben nyúlik a tészta. Kanállal szaggatjuk forró olajos edénybe. A többi stimmel.
Ahogy Te készíted, inkább nudlihoz hasonlítható.
Ne haragudj, csak zalai "lány" volnék.

Üdv: Mentakol