Kísérletezni, újat csinálni mindig is szerettem, még akkor
is végigcsinálom a „kalandokat” ha közben nyúlszívem reszket. De hát az ember
nem zárhatja magát a félelmei kalodájába, különben oda a szabadság. Amikor
friss jogosítvánnyal kellett útra kelnem a beláthatatlan messzeségben (mondjuk 5 km) található P+R parkolóba,
akkor az óráknak tűnő, mintegy 8 perces út alatt azzal bíztattam magam, hogy
hiszen Kolombusz Kristóf is az ismeretlenbe hajózott, mégsem jutott eszébe a
visszafordulás. Visszafelé meg már úgyis a férjem fog vezetni.
Pöttömnyi koromban pedig a játszótéri fa tetejét néztem ki úticélul.
Igaz, már a legalsó ágon elakadtam, és lábammal átkulcsolva a vízszintes ágat,
élet és halál közt lebegtem olyan 20 centiméteres magasságon, ami akkor
szakadéknak tűnt. Éreztem, hogy egyedül nem fogok kikecmeregni nagy
megszorultságomból. Kiabálni viszont olyan zsenáns lett volna. Megzavarni a
vidáman hintázó, homokozó gyerekek és anyukák népes seregét. Valamit azonban
tenni kell! Így csak halkan, magam számára is alig hallható módon mondogattam
csendben, hogy segítség. Az anyai fülnek azonban ez épp elég hangos volt. Mert
ahogy nézte, hogy mit csinál az ő kismedvéje olyan hosszasan az ágon, látta,
hogy itt bizony segítségre van szükség. Nem akart megijeszteni, és hátulról közelített
felém, így hallhatta meg ezúttal már nem csak a lelki füleivel az elsuttogott
segélykérő szavakat. Most viszont jó hangosan ordítom, hogy a messze távolban
is hallatszódjon: NAGYON BOLDOG ANYÁK NAPJÁT KÍVÁNOK AZ ÉN ÉDESANYÁMNAK!
És egyúttal minden édesanyának, amiért nap mint nap
Kolombuszt lepipáló próbákat kiállva hessentenek el minden rosszat és
teremtenek szép új világot gyermeküknek!
Ebben a blogban nincsenek reklámok. Szándékosan. Szeretném,
ha a béke és a nyugalom szigete lenne, ahol semmiféle elköteleződés nincs.
Úgyis van abból épp elég. Most mégis kivételt tettem egy termékcsaláddal,
izgatja a fantáziámat ugyanis a sokféle különleges liszt, amit a Nature Cookta
forgalmaz. Mert ki hallott már olyanról, hogy mákliszt, meg szőlőmagliszt, meg
gesztenyeliszt? És egyáltalán mire jó a tökmagliszt vagy a kókuszliszt?
A tökmagliszt különösen ajánlható azoknak, akiknek vasra
vagy magnéziumra van szükségük, és/vagy a Sors még azzal is megtréfálta őket,
hogy a gluténérzékenység mellé esetleg még egy mogyoróallergiát is sikerült
begyűjteniük, így például gesztenyelisztet nem ehetnének. Alacsony a szénhidrát-,
magas a rost- és fehérjetartalma, fogyókúrázóknak is ajánlható.
A közös nevező a sokfajta őrlemény között a gluténmentesség
mellett az is, hogy tele vannak ásványi anyagokkal és vitaminokkal. A tökmagliszt
zöld színe pedig egyből megragadta a képzeletemet.
Hozzávalók
25deka Nature Cookta tökmagliszt
15 deka (teljes)kiőrlésű liszt
3 deka élesztő
2 egész tojás
1 tojássárgája
4 ek tejföl
10 + 10 deka vaj
1 tk só
15 deka füstölt szalonna (elhagyható)
1 ek szalonnazsír (elhagyható9
Kb. 5 deka liszt a nyújtáshoz
A tetejére
1 tojásfehérje
Egy marék hántolt tökmag
Egy mélyebb tálban összekeverjük a hozzávalókat, a Nature
Cookta tökmaglisztet, a teljeskiőrlésű lisztet az élesztőt, a tojásokat.
Összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a többi összetevőt is: a tejfölt, a sót, 10
deka vajat. Épp túrós csuszát készítettem a pogácsával párhuzamosan, és hogy,
hogy nem, belepottyant a tésztába 15 dekányi füstölt szalonnából készült pörc
és egy kanál szalonnazsír is.
Ezután jól alálisztezve, a tetejét is beszórva, kinyújtjuk,
és a félrerakott 10 deka vaj egyharmadát rácsipegetjük a tésztára. Alulról,
felülről behajtjuk, majd oldalról is, mintha csak egy zsebkendőt akarnánk
kilencbe hajtani. Ismételten kinyújtjuk, megint hajtogatunk. Ha van kedvünk,
megcsináljuk harmadszor is, majd visszatesszük a meleg helyre és fél órát
kelesztjük.
Ezt a folyamatot addig ismételjük, amíg tart a vaj, a végén
megint pihentessük egy fél órát.
Ebből látható, hogy tulajdonképpen tamagocsit melengetünk
keblünkön. Olyankor készítsünk efféle hajtogatott (leveles) pogácsát, amikor
amúgy is sokat térülünk-fordulunk, és kb. félóránként ráérünk 5 percet
bíbelődni szépen fejlődő gyermekünkkel.
Ha az utolsó félóráját is kipihente a mohazöld tésztánk,
akkor 3 centis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a tetejét bevagdossuk,
megkenjük a maradék tojásfehérjével, és pogácsánként 4-5 hántolt tökmaggal
megszórjuk.
Előremelegített sütőben 175 fokon 25 perc alatt
aranybarnára készre sütjük.
Gluténmentesen csak tökmagliszttel.
Tejfehérjementesen Liga margarinnal, vagy csak olvasztott
szalonnazsírral.
Aki most ellátogat a Nature Cookta weboldalra, az 10 %-kal
olcsóbban vásárolhat az internetes áruházban a következő kuponkód segítségével:
hazi12. A kuponkódot a vásárlás véglegesítésekor kell az ajándékutalvány mezőbe
beírni!
![]() |
http://www.biobolt.e-tar.hu/ |
3 megjegyzés:
Érdeklődöm, hogy a csak tökmaglisztes változat megkel-e, illetve hogy élvezhető-e a végeredmény? Ugyanis mindenhol azt olvasom, hogy keverik a tökmaglisztet ,más lisztekkel. Holnap kipróbálnám :) gluténmentes változat kellene. Köszi a választ! Üdv. D.
Szia D, szerintem csak tökmaglisztből nem lesz jó.
Lehet én csináltam rosszul valamit, de én legközelebb csökkentek a tökmag liszt arányán :)
Megjegyzés küldése