2009. augusztus 28., péntek

Áfonyatorta – amerikai sütireceptek I.


Meglepően jó az áfonyafelhozatal mostanában. Amikor a szüleimtől a sütiskönyvemet kaptam Amerikából 10 évvel ezelőtt, még nagyon ritkán lehetett kapni. Így sokáig csak vágyakozva nézegettem az áfonyás sütemények, muffinok fotóit. Mostanában megint elővettem a könyvet, és mondtam a családtagjaimnak, hogy mindenki választhat belőle, és én megsütöm. A férjem szerencsére épp ezt az áfonyás sütit választotta.
Ami leánykori nevén Áfonyás muffin sütemény. A receptet a magyar mértékegységekre és viszonyokra alakítottam.

Egy kis gyorstalpaló az amerikai mértékegységekhez:
1 cup (bögre) = 225 ml
1 ounce (uncia, röv.: oz.) = 30 gr
Az arányok bögrére vannak megadva, egy átlagos vizespohár nagyjából 2 és fél decis, ezt lehet alapul venni.

Hozzávalók

A tetejére a morzsához:¼ bögre liszt
¼ bögre barna cukor
½ teáskanál fahéj
3 evőkanál margarin vagy vaj

2 evőkanál zsemlemorzsa a tortaforma megszórásához

A tésztához:2 bögre liszt
1 bögre porcukor
1 zacskó sütőpor
¼ teáskanál szódabikarbóna
csipetnyi só
½ teáskanál fahéj
1 csésze friss, vagy fagyasztás után kiolvasztott kékáfonya
2 tojás
1/3 bögre narancslikőr, vagy narancslé/ vagy egy citrom leve
¼ bögre olvasztott vaj vagy margarin
20 deka tejföl
1 teáskanál reszelt narancshéj/ egy citrom reszelt héja

Mivel nem volt itthon narancslikőr, a narancslevet/reszelt héjat a citrommal helyettesítettem.

Felmelegítjük a sütőt 175 fokra.

Egy kapcsos tortaformát kivajazunk, megszórjuk a zsemlemorzsával.

Egy kis tálban gyors mozdulatokkal összekeverjük a morzsa hozzávalóit.

Egy nagyobb tálban összekeverjük a száraz összetevőket, azaz a lisztet, a porcukrot, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a fahéjat,

Egy másik tálban a margarint a tojással, a citrom- vagy narancslével, a citrom- vagy narancshéjjal, és a tejföllel.

Egy fakanállal, gyors mozdulatokkal keverjük össze a két tál tartalmát, az áfonyát is adjuk hozzá.

Öntsük a sütőformába a tésztát, szórjuk rá a barnacukros morzsát. A meleg sütőben süssük 35-45 percig.

A sütőből kivéve 10 percet pihentessük, majd melegen, vagy hidegen fogyasszuk. A férjem gyorsan kevert hozzá egy kis vaníliapudingot is, de mi többiek már csak a második szeletet ettük vele, mert az elsőt villámgyorsan befaltuk.


A gyerekeim kártyáznak, Fekete Pétert játszanak. Kisfiam teljesen alkalmatlan még a játékra, de szeretne részt venni abban, amiben a testvére. Persze veszít és ezt a helyzetet végképp nem érti, nem akarja elfogadni. Szerencsére, okos nővére kioktatja:
- Örülj annak, hogy másnak szerencséje volt! És különben is te lettél a második!!!!


4 megjegyzés:

lúdanyó írta...

Jók ezek a kis történeteid. Is :)

Judith írta...

En is ezt sutottem tegnap :)

nokedlis írta...

én is annyira szeretem az áfonyát.

lúdanyó írta...

Megnéztem én is a tiédet és tényleg :) Sok a közös, ez olyan jó tud lenni, nem?