2009. január 27., kedd

Zöldséges tészta

Ez a recept a brokkolis-tonhalas tészta reinkarnációja, annak, aki nem szereti a halat. A zöldséges tészta továbbfejlesztett változata pedig annak szól, aki viszont felhördül, ha nincs hús a tányéron. A hozzávaló zöldségeket télen is lehet kapni, évszakra való tekintet nélkül főzhetjük tehát. Zöldségekből a kisebb-közepes méretűekre estküszöm, szerintem zsengébbek és jobb ízük van.


Hozzávalók
egy kisebb fej brokkoli
1 kisebb-közepes cukkini
1 kisebb padlizsán (elmaradhat)
3-4 kisebb sárgarépa
20 deka gomba, mondjuk laska (elmaradhat)
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 deci tejföl
fűszerkeverék: bami göreng vagy Wok vagy oregánó-kakukkfű-lestyán

bors
szárított erdei gomba vagy gombapor (elmaradhat)
olívaolaj
csavart tészta vagy spagetti
sajt

Igen, ez a recept is úgy kezdődik, mint receptjeim nagy része: olívaolajon dínszteljünk meg egy fej apróra vágott vöröshagymát, majd adjuk hozzá a kockára vágott laskagombát – lehet sampion is, vagy bármi más, amit szeretünk, de el is hagyhatjuk. Ha még gombásabb ízt szeretnénk viszont, akkor adjunk hozzá egy kis előre beáztatott szárított erdei gombamixet, vagy gombaport (nem varázsgomba!). Ha padlizsánt is teszünk bele, akkor azt a gombával együtt tegyük. Dolgozhatunk serpenyővel vagy wokkal. Ha zsírjára sült a gomba – először levet ereszt, majd elfővi -, futtassunk meg rajta 2-3 gerezd zúzott fokhagymát, épp csak annyi ideig, hogy az illatát megérezzük.

Egy lábos forrásban levő (esetleg bazsalikomos) vízben főzzük meg a rózsáira bontott brokkolit, a felkockázott cukkinit, a felkarikázott sárgarépát.
Addig főzzük, ameddig szeretjük –a skála a reccsenő roppanó egészséges változattól a toprongyosra főzött vajpuha kiadásig terjed. Magam ez utóbbi egészségtelenebb megoldás felé szoktam hajlani…

A kész zöldségkeveréket öntsük a zsírjára sült, hagymás-fokhagymás gombára, keverjük össze, fűszerezzük valamilyen fűszerkeverékkel. Én a zöldségeknél esküszöm a bami göreng thai fűszerkeverékre (Ázsia, Nagycsarnok), de létezik szinte minden boltban kapható Wok fűszerkeverék is. Ezek hiányában, vagy mellett javaslom az oregánó, kakukkfű, lestyán fűszerezést. Ez utóbbit maggi fűszernek is szokták nevezni, mert hasonlít a vegetára az illata, tehát a zöldséges ételek kiváló fűszernövénye (és mennyivel egészségesebb!). Sózzuk, borsozzuk.

Egyet rottyintsunk még a kevercsünkön, hogy a fűszerek átjárják a zöldségeinket.
Adjuk hozzá a tejfölt, vagy a tejszínt, és keverjük bele a kifőtt tésztát. Tálaláskor reszelt sajtot kínálunk hozzá. Trappistát, hogy pukkasszuk a trendi irányvonalat követőket.
Vagy parmezánt, goudát, cheddart, hogy pukkasszuk a polgárokat és apasszuk a pénztárcánkat.



Húsos változat

Olívaolajon serpenyőben vagy wokban süssünk át apróra vágott csirke vagy pulykamellett. Esetleg szójaszószba pácolhatjuk előző nap (nagyon jót tud neki tenni). Ha átsült, szedjük ki egy külön tányérra, utána az eljárás ugyanaz, mint a csak zöldséges változatnál. Esetleg öntsünk utána olajat, ha túl kevés lenne a mennyisége. A húst a zöldségekkel együtt tegyük vissza a főzőedénybe.

Tejfehérjementesen: hagyjuk el a tejfölt, vagy használjunk növényi alapú tejszínpótlót
Gluténmentesen: gluténmentes tésztából

Fogyókúrásan: hagyjuk el a tésztát. A megadott mennyiségből szép adag szósz lesz, bőven jut belőle csak szósz a család legerősebb láncszemének.


Kislányomra – hálistennek –semmilyen hatásssal nem volt földhözragadt szüleinek az a meglátása, hogy az újbóli Nagy Bumm után kevéssé valószínű, hogy még egyszer megszületünk. (Bár nagynénje 50 % esélyt adott rá – esetleg érdemes szétnézni a fogadóirodákban, szép szorzóval lehetne tenni ennek a bekövetkeztére). Lányom tehát rendületlenül hisz a reinkarnációban (és nem csak a brokkolis-tonhalas tésztáéban). Ki is fejezte speciális óhaját ezzel kapcsolatban:
- Anyu! Én legközelebb is tavasszal szeretnék születni!
Hát majd megpróbáljuk úgy intézni. Addig is intézhetne már valaki egy kis tavaszt!!!!


Nincsenek megjegyzések: