2008. április 2., szerda

Ha még nem volt elég a sonkából

- avagy Rakott karalábé Húsvéti köntösben


Megint sikerült egy after party-recepttel kijönnöm… Viszont közreadom az eredeti verziót is, és ezen a sonkás változaton is érdemes elgondolkodni!
A megadott mennységek körülbelül értendők, ebben a receptben nem igazán vannak elrontott arányok.

Hozzávalók
2-3 fej karalábé, mérettől függően
30-40 deka főtt, füstölt sonka
15-20 deka rizs
5 deci tejföl
2-3 gerezd fokhagyma
olívaolaj.
kakukkfű

frissen őrölt bors

A hétköznapi változathoz a sonka helyett
1 fej vöröshagyma
40 deka darált hús

Főzzük meg a rizst. A karalábét pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd vékonyabb szeletekre. Olívaolajon, lehetőleg vastag aljú acéllábosban pároljuk meg, tegyük hozzá az apróra vágott petrezselymet és sót is. Ha a saját leve nem lenne elég arra, hogy megpuhuljon, öntsünk hozzá még egy kis vizet.

A tejfölbe keverjünk 3-4 gerezd zúzott fokhagymát, a sonkás változatnál némi kakukkfüvet is.

A főtt sonkát vágjuk kisebb darabokra-szeletekre.

Ha a hétköznapi változatot készítjük, olívaolajon pároljuk meg a vöröshagymát, majd fehérítsük ki rajta a datált húst. Adjuk hozzá a kakukkfüvet, sózzuk, meg is borsozhatjuk.

Egy tűzálló tálat kiolajozunk, az aljára terítjük a karalábé egyharmadát, frissen őrölünk rá borsot. Erre kerül a rizs fele, a sonka, vagy a darált hús fele, a tejföl egyharmada. Így készítünk két emeletet, a tetejére kerüljön a karalábé és a tejföl utolsó harmada. Ha visszamaradt volna valamennyi olívaolajos karalábéfőzőlé, azt rácsorgatjuk a tejföl tetejére.


175 fokon a sonkás változatot 30-40 percig sütjük, a darált húsost egy kicsit tovább, 50-60 percig. Arra figyeljünk, hogy a tejföl a tetején ne barnuljon meg túlságosan. Ha látjuk, hogy nagyon pirul, de a sütési időből még van, akkor terítsünk alufóliát a tetejére.



Tojásmentes
Tejfehérjementesen: használjunk növényi alapú tejszínpótlót a tejföl helyett



Kislányom Húsvét előestéjén látta a híradóban, hogy Brüsszelben tüntetnek a Nato ellen. Drótkerítésen másztak át, eszeveszetten szaladgáltak, ordítoztak. Lánykám teljesen le volt döbbenve, hogy felnőtt emberek így randalírozzanak.
- Tudom már, hogy mi lesz a büntetésük! A Nyuszi nem hoz nekik semmit!

Nincsenek megjegyzések: