2009. október 16., péntek

Amerikai sütemények III. - Málnás-citromos muffin

Kislánykoromban sosem aludtam délután. Csak szép csöndesen feküdtem az ágyamban és megterveztem az esküvőmet. Tudtam, hogy barna hajú lesz a vőlegényem, nekem hófehér ruhám lesz, ami gyönyörűen lebeg körülöttem, amerre csak megyek. Köszönhetően annak, hogy Nagymamám kiterjedt barátnői hálózatának leszármazottai előszeretettel kötöttek házasságot a Mátyás-templomban, mindig e szép templom elé képzeltem magunkat körülvéve rengeteg rokonnal és baráttal. Négyből három végül is beigazolódott.

Hozzávalók

1 db barnahajú vőlegény

1 habos ruhás menyasszony

1 Mátyástemplom

násznép seregestül


Amíg ez összejön, addig javaslok egy kis nassolni valót, amit könnyen és gyorsan összeüthetünk, vasárnap délutáni álmodozáshoz kitűnő.


A muffin hozzávalói

½ csésze vaníliás joghurt (én Édesfehéret használtam, de lehet sima joghurt is+ 1 vaníliáscukor)

3 evőkanál étolaj

1 citrom reszelt héja

½ citrom leve

2 tojás (fehérjét írnak, de úgy döntöttem, hogy én egészet teszek bele, talán már Amerika is túlvan a tojásellenes mizérián, aminek köszönhetően például az „ínycsiklandó” tojásfehérje-rántottát is feltalálták)

1 ½ csésze liszt

¾ csésze cukor

1 zacskó sütőpor

pici só

1 csésze fagyos egész málna (nem kell kiolvasztani)


A tetejére a morzsához

¼ csésze (barna)cukor

1 evőkanál margarin vagy vaj

2 evőkanál liszt


Kibélelünk egy muffintepsit papírkapszlikkal. Felmelegítjük a sütőt 175 fokra.


Összekeverjük a morzsa hozzávalóit.


Egy mélyebb tálban összekeverjük a joghurtot, az olajat, a citrom levét és héját és a tojásokat. Óvatosan belekeverjük a málnát is.


Egy másik tálban a száraz összetevőket: a lisztet, a cukrot, a sütőport a sót.


Végül fakanállal összekeverjük a két tál tartalmát, vigyázva, hogy a málna ne törjön össze. Egyenletesen eloszlatjuk a tésztát a muffintepsi mélyedéseiben. Megszórjuk a sütemények tetejét a morzsával.


Addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz. Körülbelül 30 perc.


Kislányom elújságolta, hogy miről beszélgettek az Apukájával.

- Apu elmesélte, hogy hogyan ismerkedtetek meg.

- Igen? És hogyan? – kérdezem.

- Hát úgy, hogy Apu bemutatkozott neked „Téli Vilmos”. Te is neki: „Téliné Weiss Éva”.


Nem tudom, melyikünk lepődött volna meg jobban, ha így történik.

Bár akkoriban már nem álmodoztam esküvőről, sohasem felejtem el azt a pillanatot, amikor a szeptemberi bágyadt napsütésben az a fiatalember olyan kedvesen, mégis erősen fogta egy elsős kisgyerek kezét, hogy arra gondoltam, én szeretnék a kisfiú helyében lenni.

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia, direkt írtad ilyen titkosírós betűkkel, vagy véletlenül lett ilyen. Üdv Andi

Anyul írta...

Szia Andi,

nem tudod elolvasni?
Mostanában vacakol a blogspot, nem fogadja el a betűtípust, amivel írok, csak az egész szöveg más betűtípusba való konvertálása és a gép ki-bekapcsolása után tudom elküldeni az irományomat.
Kódok látszanak Nálad betűk helyett? Vagy csak kicsi a betűméret?

cricri írta...

Nálam is csak figurácskák vannak, kivéve az utolsó bekezdést - ott olvasható. Gondoltam, megmutatom, mit írtál, ezért kimásoltam egy bekezdést - beillesztettem, erre "visszavarázsolódott", betűkre váltott.

Anyul írta...

Sziasztok,
akkor végül is most olvasható?
Többeket megkérdeztem, ők betűket látnak.
Tisztára, mint az Alfa Holdbázisban anno, amikor az ufók szuggerálták az emberi legénységet, de kettőt nem sikerült és ők annak látták őket amik: szörnykinézetű ufóknak (és nem mint a többiek, embereknek). Na most ez is ilyen, kit sikerül megtévesztenek és kit nem? Betűk, vagy figurácskák?
Az igazság odaát van....

És remélem olvasható... ;)

Anyul írta...

Vagy 25x konvertáltam át más betűtípussá, ezt az utolsó bekezdést sosem hagyja...fú valami nagyon furcsa dolog van ezzel..

Névtelen írta...

Szia Anyu, most jöttem vissza, hátha kijavítódtak a betűk, de még mindig szemcse van a gépezetben. Az utolsó bekezdést lehet elolvasni, a többit még nem, ahogy crici írta. Hol lehet a gond? Szia: Andi

Anyul írta...

Andi,
nem tudom.
Az biztos, hogy a blogspot nem működik rendesen, mert akárhányszor kijelölöm az egész szöveget, csak az utolsó bekezdést konvertálja át más betűtípussá. Fogalmam sincs mért.
Próbálok nálamnál informatikusabb egyénekhez fordulni a problémámmal.
Sajnálom, hogy nem tudod olvasni, de kérlek ne add fel!!!!

Anyul írta...

Még egyszer átírtam más betűtípusba. Most sikerült?

Névtelen írta...

Nem akarlak idegesíteni, de nem. Így is szép ám! Csak meg kéne fejteni. :) Szia,ez már így marad, de sebaj, a következő már tuti olvasható lesz. Andi