2010. február 27., szombat

Narancsos-répás muffin




A recept az amerikai muffinos könyvemből származik. A gyerekeim is élvezettel forgatják, nézegetik, hogy melyiket is kellene megsütni. Most is választottak egy-egy receptet. Mindkét gyerkőcöt odaállítom a konyhába, egyiket az egyik pulthoz, másikat a másik pulthoz (a törpe székre áll a megfelelő magasság elérése érdekében), megkapják a megfelelő eszközöket, kikészítünk minden hozzávalót, és indulhat a sütisütőparti. Kisfiam annyira élvezi, hogy azt kérte, olyan hosszú legyen a sütisütés, ami egészen az ebédig eltart (= egész délelőtt). Ebből a könyvből nehéz lenne ezt a kívánságot teljesíteni, ugyanis ezeket a sütiket meglehetősen gyorsan és meglehetősen egyszerűen el lehet készíteni. A négyévesnek is csak annyit kell segítenem, hogy mondom a sorrendet, illetve feltöröm a tojásokat. Ez utóbbival is megpróbálkoztunk, de az első kísérleti alany a földön landolt…
Az alapanyagok sem kívánnak különösebb beszerző körutat. A könyvet lapozgatva amerikai kockás kartonruhás-kötényes háziasszonyok képe dereng fel előttem még a Vadnyugat idejéből, akik a nehéz körülmények ellenére is kihozták a lehető legjobbat mindabból, ami adódott. Praktikum, egyszerűség, hatékonyság.
És a kedvenc részem a receptekben, hogy külön instrukciókat tartalmaznak arra az esetre nézve, ha 3500 lábnál magasabban tartózkodnánk (vö.: Sziklás-hegység). Ez esetben a liszt mennyiségét emeljük 2 bögrére.
Ezt a süteményt a lányom készítette el.

Hozzávalók
1 ¾ bögre liszt
1/3 bögre barna cukor
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
1 tk fahéj
½ bögre reszelt sárgarépa
¾ bögre narancslé
2 ek étolaj
1 narancs reszelt héja
2 cs vaníliás cukor
1 tojás
1/3 bögre arany mazsola
Csipet só

Melegítsük fel a sütőt 175 fokra.

Béleljük ki a muffin horpadásait sütőpapírral vagy olajozzuk ki őket.

Egy mély edényben keverjük össze a lisztet, a barna cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat és a sót, keverjük össze.

Egy másik tálban keverjük el a répát, a narancslevet, az olajat, a narancshéjat, a vaníliás cukrot és a tojást. Keverjük össze egy robotgép segítségével. Adjuk hozzá a lisztes keverékünkhöz és fakanállal, gyors mozdulatokkal keverjük össze, hogy a száraz összetevők feloldódnak. Keverjük bele a mazsolákat is.

Adagoljuk ki a muffinsütőbe.

15-18 percig, tűpróbáig süssük.

1 percig pihentessük, melegen is tálalhatjuk.


Tejfehérjementes.

Nagyon várom a tavaszt. Ez az érzés a gyerekeimre is rátapadt, holott ők nagyon is élvezik a havat. Kisfiam mindenesetre azzal az ötlettel állt elő, hogy eltolja a házat oda, ahol tavasz van…
A házunk északi oldalán még nem olvadt el a hó, a másik oldalon már zöldell a fű. Kis törpém terepszemlét tartott az érdekes látvány felett, majd észak felé mutatott:
- Itt még tél van.

A virágágyás már felszabadult a hó fogsága alól. A hóval együtt a feledés fátyla is elolvadt az emlékezetemről, eszembe jutott, hogy tavaly nárciszokat ültettünk ide. Aztán az is, hogy tulipánhagymákat is. Végül ma reggel a krókuszok is beintegettek a téli álmot alvó gondolataim ablakán. Most nagyon izgulok, hogy mindez elő is bújik-e majd. Valamilyen zöld kis kezdeményeket már látni vélünk a fekete rögök között.

Nincsenek megjegyzések: