2009. augusztus 14., péntek

Túrótorta


- Anyu, Te Mary Poppins vagy! – mondja a lányom. Csak remélni tudom, hogy a hajunk színének egyezősége mondatja ezt vele, na meg a varázslási képességem. Legalább is a gyerekeim a mai napig meg vannak győződve róla, hogy tudok varázsolni. Bár amióta a lányomnak megvan a magához való esze, a bűvésztrükkjeimet nem mutattam újból be a lebukás veszélye miatt.
- Anyu Mary Poppins, Mary Poppins, Mary Poppins…
- Anyu tűzoltóóóóó! – kontráz a fiam méltatlankodással a hangjában.

…vagy papucs orrán pamutbojt…



Ez a túrótorta is ilyen sokarcú, ha akarom nyári, ha akarom téli, vagy tavaszi. Ha akarom ünnepi, ha akarom, egy hétköznapi forró délutánon a Tour de France idejére terített büféasztal (virtuális, valójában a hűtőben helyet foglaló) része – csak hogy ne kelljen a konyhában tüsténkedni, amíg a szökevényekért izgulunk. Látványos, de egyszerű elkészíteni. Nőcis, mégis a fiúk falják be elsőnek…


Hozzávalók

1 kerek piskótalap 3 tojásból (kis segítség itt: http://hazisarkany.blogspot.com/2008/01/ht-ez-piskta.html)
némi lekvár – lehetőleg harmonizáljon a felhasznált gyümölcsökkel
50 deka tehéntúró – ha tehetjük, házi
2 deci tejszín
1 habfixáló
porcukor ízlés szerint (10 deka)
1 citrom reszelt héja
1 vaníliás cukor
idénygyümölcs
tortazselé, ha illik a gyümölcsök színéhez, a piros jobban mutat


A túrót krumplinyomón áttörjük. Apró mozzanat, mégis sokat tettünk ezzel a siker érdekében. Összekeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal.

A tejszínhabot elverjük a habfixálóval (fél perc keverés után beleöntjük a habfixálót és ezzel verjük kemény habbá, gyorsan elkészül).

A túrót és a tejszínhabot összekeverjük.

A tortakarikát (az alja nélkül) kibéleljük alufóliával, és egy tortatálra tesszük.. Ez azért jó, mert a karika szépen összetartja majd a tortánkat. A piskóta lapot belehelyezzük, rákenjük a lekvárt. Erre azért van szükség, hogy a túró ne áztassa el a piskótalapot. Beletöltjük a karikába a túrókrémet is. Szépen elrendezzük rajta a megtisztított idénygyümölcsöt.

A tortazselét elkészítjük a leírásnak megfelelően, és a torta tetejére csurgatjuk.

A tortát letakarjuk, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Ha nem hagyunk elég időt arra, hogy a túró szépen kifagyjon, akkor úgy járunk, mint ahogy az a képen látszik. Ha rászánjuk a megfelelő időt, akkor nem.


Tálaláskor kipattintjuk a tortakarika csatját, és óvatosan lehúzzuk az alufóliával együtt a tortánkról.



- Tippelj! – mondja Húgom a fiamnak.
- TIPP!!! – hangzik az elmés válasz.

Tippelje meg, Kedves Olvasó, hogy a képen látható darab hány perc alatt fogyott el, ha 12-en ettük.

Nincsenek megjegyzések: