2009. január 14., szerda

Rakott kel újévi fogdalom idején

Tegye fel a kezét, aki újévi fogadalomként elhatározta, hogy kevesebb édességet, fehér lisztet, zsírt eszik, tornázik, fut, gyalog jár, jó levegőt szív, kevesebbet idegeskedik, egyszóval egészséges(ebb)en fog élni! Gondolom, vagyunk egy páran.
Ami nekünk, gasztroblogíró-olvasó, éhes hadakat terelő, gulyáságyú mellé rendelt bogyógyűjtögetőknek különösen nehéz feladat. És ha ez nem lenne elég, pont most, pont itt? Amikor szürkeség van és hideg és mindaz, amiről lemondani készülünk, annyira, de annyira jól esne? És mindaz, ami jót tenne, majd félév múlva lesz kapható?

Szegény ember vízzel főz, téli fogyókúrázó meg káposztával. Most leves helyett nézzünk egy rakott változatot.

Hozzávalók:
fél fej kelkáposzta
3 tojás,
3 deci tejföl
fokhagyma
köménymag

bors
zsemlemorzsa (elhagyható)
reszelt sajt (elhagyható)

A kelkáposztát leveleire szedve megmossuk és forrásban levő vízben 3 percig főzzük.
A tojásokat keményre főzzük. A tejfölt elkeverjük 2-3 gerezd zúzott fokhagymával.

Tűzálló tál aljára terítünk egy sor káposztalevelet, megszórjuk a kis kockákra vágott főtt tojással, enyhén sózzuk (erre a rétegre jön 2 evőkanál zsemlemorzsa), meglocsoljuk a tejföllel, borssal és köménnyel fűszerezzük. Ezt a folyamatot megismételjük, a tetejére megint kelkáposzta kerüljön. Végül a káposztát megkenjük újfent egy kis tejföllel, vagy megszórjuk reszelt sajttal. Vagy választhatjuk itt is a balatoni lángossütők DE LUX ajánlatát: sajtos-tejfölös- fokhagymás borítást.

175 fokon egy kicsit összesütjük, körülbelül 20 percig.

Ne egyszerre együk meg.


Gyermekeimtől megkérdeztem, milyen levest főzzek. Kisfiam egyből rávágta:
- Margarétás-büdöskést! – lehet, hogy a Pizza Margherita közép-európai reinkarnációjára gondolhatott?
Különös tekintettel a gazdasági válságra megjegyeztem ezt a lehetőséget, és egyúttal bebiztosítandó az újévi lencsefőzelék hatását, végül is a lencseleves mellett döntöttem.
Amit margarétás-büdöskés-lencseleves néven tálaltam csöppségem elé (raktam bele mindenféle füveket, így nem volt olyan nagy a csalás).
Kisfiam nagyon meg volt elégedve. Kétszer is kért belőle.

Nincsenek megjegyzések: