2009. május 15., péntek

500 kalóriás ebéd - Rántotta gazdagon


Nehéz úgy gasztroblogot írni, hogy az ember közben fogyókúrázik...
A tavasz közeledtével a fogyókúrás programom is új fordulatot vett. Bár esküszöm a salátaebéd-gyümölcsvacsora kombináció hatékonyságára (vagy fordítva, csak hogy változatos legyen), útjára indítok egy "500 kalóriás ebéd" - sorozatot.


Egy szuper kalkulátor, ami testmagasság, testsúly, életkor, nem, fogyás ütemének tükrében kiszámolja, hogy mennyi napi energiabevitellel lehet ezt a célt elérni, nekem napi 1500 kalóriát javasolt, ami éppen megegyezik azzal a számmal, amit orvosok egyébként a hatékony fogyókúrázás keretszámának tartanak... Itt megtalálod:



A napi ötszöri étkezést figyelembe véve egy 500 kalóriás ebéd a fogyókúra tartópillére lehet. Ezeknek az ételeknek az az előnye is megvan, hogy hamar elkészülnek - mint ahogy hamar el is fogynak....


Rántotta gazdagon


Feltaláltam a spanyolviaszt mondhatnánk (annál azért finomabb lesz). Semmi újdonság nincs a receptben persze, viszont melléírom a kalóriamennyiségeket is. Így láthatjuk, hogy 500 kalóriából milyen jól lehet lakni.


Hozzávalók


2 tojás (2x68=136 Kcal)
2 ek olívaolaj (2x90=180 Kcal)
egy fél fej vöröshagyma (14 kcal)
10 deka pritaminpaprika (55 kcal)
2 szelet papikás szalámi (40 Kcal)
1 darab kockasajt (80 Kcal) vagy 2 deka reszelt sajt (2x 38 = 76 Kcal)
2-3 levél friss bazsalikom


Használjunk teflon serpenyőt, akkor lényegesen kevesebb zsiradék is elég.


Az olívaolajon megdínszteljük az apróra vágott vöröshagymát, a kockára vágott pritaminpaprikát, a négyrészbe vágott szalámit. Ráöntjük a felvert tojást, nagyon enyhén sózzuk, mert a szalámi és a sajt önmagában is sós. Ha kész, meghintjük 2 deka reszelt sajttal (ez nálam most egy deka trappista, egy deka parmezán volt), vagy egy kockasajtot nyolcrészre szelünk és szépen elrendezzük a rántotta tetején. Hagyjuk, hogy ráolvadjon. Megszórjuk csíkokra vágott friss bazsalikomlevéllel.


Ha szeretnénk "vadulni", akkor készítsük 3 (!!!!) tojásból és együnk mellé egy kisebb szelet kenyeret (5 deka). Ez esetben ebédünk 700 kalóriásra duzzad.


Épp most olvastam, hogy tévhit, hogy a feltét vagy a köret külön-külön kevésbé hízlalnak. Igazából az energiatartalom számít.
Végül is nagy csodák nincsenek: kevesebbet kell bevinni, mint amennyit fölhasznál az ember, ez a fogyókúra lényege.



Kislányom próbálja beazonosítani a zenei stílusokat, és egyúttal megkeresni, hogy melyik tetszik neki. Mindig éppen az, amelyiket hallja. Musical, rock...
- Ez popzene? - kérdezi.
- PÓKzene PÓKzene!!! - szajkózza a kisöccse, aki az oviban megtanulta, hogy neki viszont a pókemberrel kell azonosulnia. Hiszen a "pótembel" (ahogy ő ejti) izmos. Ezt naponta le is kell ellenőrizni a karján.
(édesanyja pedig a mérleget ellenőrzi...)

Nincsenek megjegyzések: