2008. február 29., péntek

A kör négyszögesítése


Ma reggel a pékségben vettem füstölt sajtos konfektet. Ez amolyan kenyértésztából készült négyszögletes pogácsa. Annyira ízlett, itthon megpróbáltam utánuk csinálni. Az enyéim a sülés közben kikerekedtek kicsinyt, úgyhogy a kör és a négyszög között helyezkednek el félúton…

Hozzávalók:

30 deka liszt (ma bióra vettem a figurát: 10 deka ebből teljes kiőrlésű volt)
1 tasak szárazélesztő (a belvárosi orvosról elnevezettet ajánlanám)
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
10 deka margarin
5-10 deka füstölt sajt

A tetejére: 1 tojás
szezámmag

Egy mélyebb tálba beleöntjük a szárazélesztőt, 2 deci langyos vizet, 1 teáskanál cukrot, összekeverjük a mixer dagasztókarjával. Hozzákeverjük a lisztet, a sót, és a reszelt sajtot. Minél többet teszünk bele, annál sajtosabb lesz természetesen az íze. Végül az olvasztott és langyosra hűtött margarint. Addig dagasztjuk, amíg el nem válik az edény falától. Minél tovább dagasztjuk, annál könnyebb lesz a tészta, mert annál több levegőt kevertünk bele.
Konyharuhával letakarva meleg helyen megkelesztjük (1 óra). Deszkán 1 centi vastagságúra nyújtjuk, négyszögekre vágjuk, sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük. A tetejüket megkenjük egy felvert tojással, majd megszórjuk szezámmaggal. 175 fokon 25-30 percig sütjük.

Tejfehérjementesen: használjunk Liga margarint, vagy 1 deci étolajat. A füstölt sajt helyett nyers, vékonyra szeletelt füstölt sonkát (pl. feketeerdeit)
Tojásmentes.

A kör négyszögesítése jó kis logikai bukfenc. Ebből a műfajból a gyerekek utolérhetetlenek. Néha olyanok, mint a számítógép, amibe nem töltöttek elég információt, és ezért a rendelkezésre álló logikai utakat bejárva téves következtetésre jutnak.

Íme egy példa.

Mostanában sokat beszélgettünk a kullancsokról. A kislányom elmagyarázta a kisfiamnak, hogy télen nagyon mélyen alszanak a kullancsok a levelek és a hó alatt. Még az autók hangjára sem ébrednek fel. Az utóbbi napok melegedésének hatására kicsit módosítottam a mondókán:
- Most már néha felemelik a kis fejüket és körülnéznek, hogy itt van-e a tavasz. – mondom.
Másik alkalommal azt kérdezi a kisfiam:
- Mit csinál a rádió?
- Kikapcsoltuk.
- És mit csinál?
- Alszik.
- És emelgeti a fejét? – kérdezi.

Nincsenek megjegyzések: