2008. február 2., szombat

Brokkolis-tonhalas tészta


A gyerekeim szeretik a halat, főleg a tengerit. Egy nem túl nagy magyar helységben, hegyek között, egyenlő távolságra az Európa partjait nyaldosó összes tengertől viszonylag ritkán jutunk friss tengeri halhoz. Még jó, hogy van tonhalkonzerv.






Hozzávalók
1 szép fej brokkoli
240 g tonhalkonzerv (hozzávetőleg; szeretem a sós vízest, az nem annyira kalóriadús)
3 deci tejföl
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
olívaolaj
oregánó
frissen őrölt bors

500 g orsótészta durumlisztből
A tálaláshoz reszelt sajt


Sós, bazsalikomos vízben megfőzzük a brokkolirózsákat. Olívaolajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, átfuttatjuk rajta az áttört fokhagymát. Pirítani nem szabad, mert akkor keserű lesz. Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a tejfölt, az oregánót - ne sajnáljuk-, a frissen őrölt borsot, egy kis sót. Nagyon óvatosan belekeverjük a kifőtt brokkolit és a tonhalkonzervet, hogy össze ne törjön. Úgyis össze fog, de talán nem annyira. Végül belekeverjük a kifőtt orsótésztát. Ellenőrizzük, ha kell utánasózunk.

Tálaláskor megszórjuk sajttal. Bár a sajt és a hal talán furcsa párosításnak tűnik, de itt még sem az. A fúziós konyha jegyében – szeretem, ha a tányéromon több kultúra ad találkozót egymásnak – általában trappistával szórjuk meg, de a brokkolinak eddig még nem volt kifogása egy kis füstölt sajt ellen sem. Persze sajt nélkül is kitűnő az étel.

Nálunk száraz vörösbor járja hozzá, és a tonhal sem nyújtott még be Brüsszelnek petíciót, hogy ő fehérben szeretne úszni.

Tojásmentes.
Tejfehérjementesen: a tejföl helyett használjunk növényi alapú tejszínpótlót.














5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Na ez is nagyon fini volt! :) Köszi! De ha lenne időd jöhetne a zöldséges csavart tészta receptje is!
Davallia

Névtelen írta...

Nem is írtam, hogy a zöldséges is csavart lesz, honnan tudtad? :)

ZoknisPanka írta...

Nem jutok szóhoz...hol volt a blogod eddig?????? :)

Névtelen írta...

Mmmm nagyon finom lett!!! Vacsira leptem meg a családot. Sajt nélkül. Ilyeneket még!!

Anyul írta...

Kedves Névtelen,

örülök, hogy ízlett!
Dolgozom az ügyön. Nemsokára megjelenik a babos-szalonnás rizs, kóstold meg azt is!