2009. augusztus 11., kedd

Vakondpecsenye

A balatoni nyaraló kertje nagy élményt jelentett harcias kisfiamnak. Az itthoni kertben ugyanis legfeljebb a gyémántlábú vakond lenne képes megélni, ezzel szemben a fonyódi hegy oldalában szép számmal építik földváraikat a kis állatok. Így lehetett rájuk vadászni, ami azt jelenti, hogy egy botot kell dugni a vakondtúrásba és nyomni erősen lefelé. Kár, hogy a vakond egy kicsit kemény (legalább is ezt a következtetést vonta le empirikus tapasztalás útján a kisfiunk). Mikor megkérdeztük az I. Vakondvadász zászlóalj századparancsnokától, hogy mit fog csinálni a vakonddal, ezt válaszolta a legnagyobb természetességgel a hangjában:

- Megsütöm és megesszük.

Nos a receptre még várni kell egy kicsit, addig is itt egy könnyű saláta, amit némi gyümölccsel, vagy előtte egy turmixszal kiegészítve akár könnyű ebédnek is felfoghatunk forró nyári napokon.

(szintén a Klasszikusok rovat tagja)



Mozzarella-paradicsom saláta

(2 személyre)

1 gömb mozzarella (a mienk épp bazsalikomos volt) 215 Kcal

2 paradicsom 46 Kcal

1 kisebb fej édes lilahagyma (érdekes, hogy a lilahagymával nagyon gyakran pórul lehet járni, mert keserű; felfedeztem, hogy a császárról elnevezett szuperben viszont édes a lilahagyma) 20 Kcal

fekete olajbogyó 152 Kcal

frissen tépett bazsalikom levél

2 ek. olívaolaj 180 Kcal

salátaecet (tudom, hogy trendi lenne balzsamecetet írni, de én imádom a magyar, hagyományos eceteket – pironkodó szmájli)


A sajtot, a lilahagymát és a paradicsomot felkarikázzuk. Kistányérokra rendezzük, szépen körberakva a tányért. A közepére helyezzük az olajbogyót, megszórjuk a bazsalikomlevéllel, a sóval és az olívaolajjal. Egy kis salátaecettel is megöntözzük.


A saláta egy adagja 360 Kcal.



2 megjegyzés:

IZs írta...

Az unokáim hasonló módon "vadásszák" a vakondot, és sose értettem miért van az, hogy a Kisvakond mesék nézése-hallgatása se tériti el a vadászokat ?

Anyul írta...

Szia IZs!

Na ez az amit én se értek!!!