Kalandos úton került hozzám egy nyers gyömbér. Egyenesen Bécsből jött. Mivel az idő túl gyorsan telik, és nem jutott idő a közös főzőcskézésre, a tulajdonosa nálam hagyta, azzal a felkiáltással, hogy legközelebb a blogomban szeretné látni. Íme.
Hozzávalók
tengeri halfilé
spenót levelek
olívaolaj
fokhagyma
só
bors
egy citrom
egy csokor petrezselyem
fekete olajbogyó
A mártáshoz
3-4 centis friss gyömbér
negyed fej vöröshagyma
pár levélke bazsalikom
2 deci tejszín
2-3 evőkanál olívaolaj
só
A spenótleveleket kierezzük, olívaolajon a zsírjára sütjük, azaz addig pároljuk az olajban, amíg a kieresztett levét elfővi. Sózzuk, borsozzuk, a végén megfutattunk rajta 2 gerezd fokhagymát, épp csak amíg az illatát megérezzük. (ez a „zöld bóbita” a spenótos tojásos nokedli receptjében is).
A halfiléket kiterítjük, és bekenjük a spenót masszával. Egy-két haltekercsbe kimagozott fekete
olajbogyót is tettem. A fekete olajbogyó csak az én perverzióm a családban (na jó, a férjem is hajlandó megenni), úgyhogy nem az összesre tettem, készült csak spenótos változat is. Feltekertem a halszeleteket, 2 fogpiszkálót szúrtam bele, hogy rögzítsem őket, és a tekercseket egy tűzálló tálba tettem szép sorjában. A tetejükre citromkarika került és az egészet megszórtam végül egy csokor apróra vágott petrezselyemmel is.
175 fokon 25-30 perc alatt készre sütöttem.
Közben elkészítettem a mártást.
A spenót visszamaradt olaját kiegészítettem egy kicsit, egy negyed fej nagyon apróra vágott vöröshagymát megdinszteltem rajta. A tűzről lehúzva hozzáreszeltem a gyömbért, hozzáöntöttem a tejszínt, megsóztam és lassú tűzön addig kevergettem, amíg besűrűsödött. A főzés vége felé egy pár durvára vágott bazsalikomlevelet is beleszórtam.
Az ételt rizzsel és friss salátával ettük. A gyerekek kedvéért a jól bevált, szelídebb ízű tartárt is feltálaltam, mert a gyömbér enyhén csípős.
egy citrom
egy csokor petrezselyem
fekete olajbogyó
A mártáshoz
3-4 centis friss gyömbér
negyed fej vöröshagyma
pár levélke bazsalikom
2 deci tejszín
2-3 evőkanál olívaolaj
só
A spenótleveleket kierezzük, olívaolajon a zsírjára sütjük, azaz addig pároljuk az olajban, amíg a kieresztett levét elfővi. Sózzuk, borsozzuk, a végén megfutattunk rajta 2 gerezd fokhagymát, épp csak amíg az illatát megérezzük. (ez a „zöld bóbita” a spenótos tojásos nokedli receptjében is).
A halfiléket kiterítjük, és bekenjük a spenót masszával. Egy-két haltekercsbe kimagozott fekete
175 fokon 25-30 perc alatt készre sütöttem.
Közben elkészítettem a mártást.
A spenót visszamaradt olaját kiegészítettem egy kicsit, egy negyed fej nagyon apróra vágott vöröshagymát megdinszteltem rajta. A tűzről lehúzva hozzáreszeltem a gyömbért, hozzáöntöttem a tejszínt, megsóztam és lassú tűzön addig kevergettem, amíg besűrűsödött. A főzés vége felé egy pár durvára vágott bazsalikomlevelet is beleszórtam.
Az ételt rizzsel és friss salátával ettük. A gyerekek kedvéért a jól bevált, szelídebb ízű tartárt is feltálaltam, mert a gyömbér enyhén csípős.
A férjem ebéd után csak ennyit mondott: csillagos ötös.
A lányom meg azt, hogy most úgy fogja megcsinálni a matekleckéjét, mint a karikacsapás. Mivel azzal „szédítettem”, hogy egye csak szépen, a hal okosít.
Gluténmentes.
Tejfehérjementes (a mártást tejszínpótlóval készítve).
Itt a tavasz, ha nehezen adja is magát. Ennek olyan jeleivel találkozunk, mint például az ablakon berepült, ám gyöngécskének bizonyult katicabogár. Kisfiam intézkedős típus, rögtön a tettek mezejére lépett. A füléhez illesztett egy játék fél tojást és már mondta is:
- Szia állatorvos! A katica meghalt. … Értem. Szia!
- Mit mondott az állatorvos? – kérdeztem tőle.
- Hát hogy nagyon nem tud már segíteni.
Tavasz lesz, gyönyörű. Néha fájdalmasan gyönyörű, mint Vivaldi Négy évszakának Tavasza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése