2008. április 8., kedd

Illatos krumplisaláta


Tavasz van, de a zöldségesek kínálata egyelőre ugyanaz, mint a téli hónapokban. A zöldéhség viszont egyre növekszik az emberben. Úgyhogy íme egy téli saláta. (a következő fejezetben meg egy másik.)
Most sajnálom csak igazán, hogy a szagos radír után nem futott be világkarriert a „szagos képernyő” – bár állítólag létezik ilyesmi -, mert a saláta illata valami isteni….


Hozzávalók:
½ kiló kiflikrumpli
½ zeller
1 fej lilahagyma
1 piros héjú alma

Az öntethez:
ecet, só, cukor víz
koriandermag


Héjában megfőzzük a krumplit és meghámozva egy külön lábosban a zellert. Ha kihűltek, akkor vékonyan felcikkezzük a zellert, illetve héjatlanítás után felkarikázzuk a krumplit. Szintén vékony karikákra vágjuk a lilahagymát, és vékony cikkekre az almát, amit most kivételesen nem hámozunk meg.

Egy jénai tál aljára leterítünk egy sor krumplit, rá az újhagymát, a zellert, és az almát. Addig rétegezzük, amíg van a hozzávalókból, a tetejére krumpliréteg kerüljön, esetleg csinosításnak egy pár karika lilahagyma.

A hagyományos módon elkészítjük a sóból, a cukorból, az ecetből és a vízből ízlés szerint a salátaöntetet. Egy vastag szalvétát – legjobb barátnőnket – széthajtunk, a közepére helyezünk egy teáskanálnyi koriandermagot. A szalvétát szépen visszahajtjuk, és egy vastag kés nyelével, vagy húsklopfolóval egy deszkán addig ütjük, amíg kissé szét nem törnek a magok. Ha van fűszermalmunk, akkor ezt egyszerűbben megoldhatjuk. A koriandermagot is a salátaléhez adjuk, és ráöntjük a rétegezett zöldségekre.

Kicsit behűtjük.

Önmagában is jó, de ajánlom virsli, fasírt, rántotthús mellé is.

Tejfehérjementes.
Tojásmentes.


Nincsenek megjegyzések: