2010. február 13., szombat

Sajtos-tejfölös csirke(pulyka)mell




Az egyszerű, de nagyszerű kategória darabja ez a recept, a húgomtól tanultam. Gyorsan el lehet készíteni, nagy mennyiségben is, így vendégvárásra is megfelelő fogás lehet.
A gyerekek is szeretik. A válogatós felnőttek is. Feltéve, ha válogatásuk tárgya nem a kétlábú, erről majd később.

Hozzávalók
1 kg csirke vagy pulykamell-filé
30 dkg sajt
2 családi dobozos tejföl (8 deci)
szerecsendió
kakukkfű


A húst apró darabokra vágjuk, ha esetleg nyesedéket kapunk a boltban, még könnyebb dolgunk van.

Egy jénait kivajazunk, és rétegezve belerakjuk a hozzávalókat. Alulra hús kerüljön, melyet megsózunk, erre jön a sajt, így szépen összeér az ízük. A sajtréteget fűszerezzük a kakukkfűvel és a szerecsendióval. Majd alaposan megtejfölözzük. Ne sajnáljuk az anyagot, mert tulajdonképpen ebben fő-sül meg a hús. Úgy gazdálkodjunk, hogy az építmény tetején tejfölréteg legyen.

Amikor a sütőbe tesszük, alacsony hőfokon kezdjük el sütni, lassan emelve a hőmérsékletet, míg végül el nem érjük a 175-200 fokot. Így szépen lassan elpárolog a hús felesleges leve.

Körülbelül másfél óráig süssük, ellenőrizve, hogy megpuhult-e a hús. Ha túlságosan pirulna a teteje, terítsük le alufóliával.

Gluténmentes.
Tojásmentes.


Kisfiunk még mindig nem lendült túl a húsevés problematikáján. Amikor valamilyen húsételt tálalok elé, mindig megkérdezi:
- Ez igazi volt? - Mire a lelki szemeim előtt rögtön megjelenik egy műanyagpulyka, vagy gumicsirke, mint az élő állat alternatívája.
- Igen, igazi volt kisfiam.
És mivel a Minierőmű jobban szeret szembenézni a veszéllyel és a félelemmel, rögtön tervet is kovácsol a legközelebbi főzés idejére:
- Akkor majd máskor én megyek és lepuskálom a pulykát és a malacot és hazahozom és megesszük, jó?
Végül is mi tanítottuk már pár hetes korában…Ez elment vadászni…

Nincsenek megjegyzések: