2014. július 5., szombat

Két hét Bécs 1.0


Utazom, utazom, megint utazom, ezúttal Bécsbe, két hétre. Reggeli a szállodában, a többi étkezés meg….hát az biztos, hogy abban az országban, ahol napszaktól és étkezési időtől függetlenül úgy köszönnek egymásnak hogy Mahlzeit, vagyis bécsiesen szólva Mólzájt, azaz ételidő, kajatájm, folyton örülve a következő és bizonyára hamarosan bekövetkező étkezésnek, egyúttal olyan demokratikus köszönési formát találva, amely nem sérti meg az amúgy fontos alá- és fölérendeltségi viszonyokat, nos ezen a helyen biztosan talál az ember megfelelő megoldást. Talál.


Würstelstand

A bécsi étkezési kultúráról szólván elsőként szó szerint és képletesen is a bécsi virsli tolul ajkunkra, amit Bécsben Frankfurternek hívnak. Úgy az igazi, ha az ember a sok-sok utcai bódé, virslis stand egyikénél eszi meg, mondjuk mindjárt az egyik legfrekventáltabb helyen levőnél, Bitzingernél, amely az Opera-Hotel Sacher-Albertina aranyháromszögben található. Itt hiánytalanul megvalósulhat az az elv, hogy a Würstelstand-nál mindenki egyenlő, gazdag és szegény, öreg és fiatal, őslakos és külföldi, józan és beszívott. Bizony, a szünetben sorban állnak itt gyönyörű ruháikban az Opera nézői is csakúgy mint a kiszámolt útipénzzel útrakelő kelet-európai turisták.
Bitzinger éjszaka. A zöld nyúl az Albertina aktuális kiállításán látható Dürer-remekműre utal. Tényleg csodás volt
A Würstelstand kínálatában a már említett Frankfurter mellett megtalálható a Leberkäse, egy húskenyérféle (a nevével ellentétben nincs benne máj), a Burenwurst, vagyis búrvirsli, kicsit zsírosabb és épp ezért ízletesebb, mint a Frankfurter, a Currywurst. Kapható még Krainer, a mai Szlovénia területén található Krajinából származó kolbász és annak sajtos változata (Käsekrainer), a Debreziner, melyet nem kell bemutatni, a Bosna, mely a hot-dogra emlékeztet csípős változatban. Mindebből kitűnik, hogy Bécs monarchiás hangulata a Würstelstand kínálatában is tükröződik. A virsliféleségek mellé kapható sercli (=Scherzerl, kenyérvég), zsömle, mustár, krokodil (=csemegeuborka) és egyéb savanyúságok, Pléh (=Blech, sör), bor, üdítő, Manner-nápolyi.
   Természetesen Bécs nem lenne Bécs, ha nem lenne benne luxus virslisstand is, az U-Box. Volt operaénekes (Thomas Danecek) alapította, menüsorában kaviáros Käsekrainer és pezsgő is szerepel, törzsvendégei között pedig John Malkovich.
   Az Ausztriától legtávolabb eső virslisstand címet minden bizonnyal a Szingapúr Kínai Negyedében található, alsó-ausztriai születésű tulajdonos „bódéja”, az Erich’s Wuerstelstand kaphatja meg, amely „az utolsó virslisstand az Egyenlítő előtt” (attól 137 km-re északra).
   A ma is üzemelő legrégebbi áruda pedig az 1928 óta fennálló Würstelstand LEO. Étlapján a tekintélyt parancsoló Big Mama, a 0,5 kilós Käsekrainer.

Reggeli

Szendvics-kínálat
Finom volt,  és jó ötlet. Köszi, Hugi! ;)
Ha valami nagyon osztrákosat akarsz csinálni, reggelizz az otthonodon kívül, jó ráérősen. Asszem, én életemben eddig egyszer voltam osztrák, most (vö: sietős hétköznapi reggelek, magyar pénztárca). Nem mondom, tetszett. Majdnem minden sarkon van egy hely, ahol biztosan kínálnak reggelit is. Ez szinte vendéglátóipari ágazat. Nemcsak kávéházak, vendéglátóhelyek, büfék, hanem pékségek is komolyan veszik ezt a piaci szegmenst. Kínálnak összeállított menüsorokat: példának okáért a teljesség igénye nélkül – haha, hát az lehetetlen is lenne – orientális (juhsajt, paradicsom, olíva, töltött szőlőlevél, fekete tea) mexikói, indiai, zen (nyers zöldségek, zöldfűszer-cseppekkel vagy hummusz, 2 péksütemény, 1 pohár narancslé á 5,40 €), chill-out (lágytojás, vaj, lekvár, péksüti, narancslé) osztrák, francia, görög, amerikai (palacsinta, juharszirup), relax (vadlazac-filé, áfonyás tormával, tojás szarvasgombaolajjal, pohár pezsgő – ezazzzz, minek a pezsgős vacsorára várni, amikor van pezsgős reggeli is).
Természetesen sok helyen a vendég maga is összeállíthatja menüjét a maga ízlése szerint. Rebellis magyarként nyílván ezt (t)ettük. Kapuziner, sajtos-sonkás Kornspitz, és Nußschnecke érkezett csinos tálcácskákon.      Reggeli közben a „többi” osztrák polgárt és a napi sajtót tanulmányoztuk. Unortodox megoldásként a teát otthon főztük és ittuk meg (azért az már tényleg pazarlásnak tűnt volna fel). 
   A Reggeli Program  2.0 verzióját a Schönbrunni kastély fölött, annak parkjában található Glorietten szolgálják fel, amely egy büféreggeli és természetesen Sissi-Frühstück névre hallgat.

Sajt és sajtó. Bécsi polgár reggelijét költi el a 21. század tízes éveiben





Folyt köv.









Nincsenek megjegyzések: