2010. január 7., csütörtök

...máskor kopp


Krumplileves, ahogy én szeretem


Költséges volt a Karácsony, a Szilveszter, emelték a benzin árát, válság van, Buksi kiszökött, valamint elhatároztuk, hogy újévi fogadalomként vigyázni fogunk a saját és a pénztárcánk vonalaira. Természetesen fordított arányt remélünk, mi legyünk soványabbak, a pénztárcánk meg egyre kövérebb (sejtem, hogy fordítva lesz).
Kísérletet azért tehetünk, én bőségben is így szeretem a krumplilevest, ahogy nagymamám készítette.
Hozzávalók
krumpli
petrezselyem tekintélyes csokorral
leveskocka, lehetőleg bio (elhagytható)
2 evőkanál liszt
étolaj
Meghámozzuk és felkockázzuk a krumplit, apróra vágjuk a petrezselymet.

Az étolaj és a liszt felhasználásával világos rántást készítünk. Hirtelen mozdulattal, állandó kevergetés mellett felöntjük vízzel (vö. szegény ember vízzel főz). Ha habverővel csináljuk, könnyebben érünk el csomómentes eredményt.

A többi hozzávalót, a krumplit, a petrezselymet, a sót és a leveskockát a vízbe tesszük, és addig főzzük, amíg a krumpli meg nem puhul.

Tejfölt teszünk egy tálba, és ha a megfőtt a leves, szép lassan hozzámeregetünk a levéből, a habverővel elkeverjük, majd addig ismételjük a folyamatot, amíg a tejfölös lé is meleg lesz. Ekkor az egészet visszaöntjük a levesbe.

Tojásmentes.

Hátrányból előny - almásmákostúrósrétes
Szeretem azt a menüsort, hogy leves és valamilyen tartalmasabb desszert, mondjuk rétes. Egyszer úgy alakult, hogy maradt még egy rétesre való lap és kicsi töltelékalma, túró és mák, de egyik sem annyi, amennyivel megtölthettem volna a rétesnyi lapot. Ezért egy hirtelen gondolattól vezéreltetve, mindhármat belezúdítottam, vesztenivaló úgysincsen-alapon. Annyira finom lett, hogy azóta direkt készítek ilyen rétest is, és nem csak egyet.
Kicsi fiunk is önmérsékletre van szorítva. A sok mikulási és karácsonyi édesség falása közben mintha elfelejtkezett volna a rendes ételekről. Ezért a tikk-takkból is csak bizonyos számút ehet meg. Igaz, ő utána még hosszasan szagolgatja a doboz tartalmát. Talán az illattal is el lehet telni, mert lefekvés előtt a következő megállapítással állt elő:
- Most már nem illatoznak, mert elmentek lefeküdni. Reggel majd felkelnek, megreggeliznek, felöltöznek tikktakk-ruhába, és újból kezdik az illatozást.
A kúra egyébként sikeres fordulatot vett, először is végére értünk az édességeknek, és tikktakkozás helyett édes mandarint eszünk vacsora után a kanapén, meghányva-vetve az élet ügyes-bajos dolgait.

Lapzárta után érkezett!!!!
Nagyanyó a petrezselyem felét a rántással együtt megfonnyasztotta és nem használt leveskockát.


















2 megjegyzés:

Fűszeres Eszter írta...

Nagyon örülök, hogy találkoztunk!
:-)

Anyul írta...

Szia Eszter,

részemről a megtiszteltetés!