2008. február 6., szerda

Túrógombóc


Ez a recept is a nagymamámtól származik. Bár sokan ismerik, mégis leírom, mert az egyik kedvencem. A férjemet én ismertettem meg vele, és több mint másfél évtizede se unt(a) meg.

Hozzávalók:
25 deka túró
2 tojás
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál liszt
2 evőkanál zsemlemorzsa
egy csipet só.


A tálaláshoz:
Pirított zsemlemorzsa, tejföl, porcukor


Felteszem a vizet főni, melybe egy icipici sót is teszek. Pici olajon megpirítom a zsemlemorzsát. Olyan szétszórt egyéneknek, mint én, aki még mindezek közben egy krumplilevest is össze szokott dobni, és gondolatban teljesen máshol járni, valamint egy harmadik és negyedik kéz segítségével szétesett matchboxokat összeszerelni, matekleckék fogós részét megvilágítani, netán a távirányítót megtalálni, ajánlatos az acélserpenyő. Abban viszonylag szívós munkával lehet csak odaégetni a morzsát. Egy gyakorló családanyának ez sem megoldhatatlan feladat persze.


Villával összetöröm a túrót, hozzáadom a tojássárgájákat, a citrom reszelt héját, a lisztet, a zsemlemorzsát és a sót. A tojásfehérjéket felverem habnak, ezt is hozzákeverem óvatosan, hogy össze ne törjön. Ha valamilyen oknál fogva formázhatatlanul híg lenne a massza, akkor egy kis liszttel segítek a bajon. Gombócokat formálok, ebből a mennyiségből 12-őt, akkorákat, mint egy golflabda. De ez csak a méretre vonatkozik, mert a felvert habtól gombócunk pillekönnyű lesz és nem olyan állagú, hogy megszorult helyzetünkben ezzel pótoljuk az említett sporteszközt.
A lobogva forró vízbe dobom. Ha feljönnek a gombócok a víz színére, akkor a szűrőlapáttal átfordítom őket és még egy percig főzöm.

Nekem sosem esett szét, megint csak azt írhatom, hogy gyerekjáték az egész.

Ezt a mennyiséget 2 felnőtt gond nélkül elfogyasztja, ha többet szeretnék, szorozzuk a mennyiséget. Például, mint a szomszédasszonyom, kinek sógora annyira fellelkesült ettől az ételtől, hogy egy kiló 20 deka túróval lepte meg és azzal a kéréssel, hogy akkor most szeretne jól belakni túrógombócból. Kedves barátném még reformált a receptemen, az ő konyhájában barna kenyérből készült morzsa állt rendelkezésre. Ez a menü –leves és gombóc - még az ő, a fiai által igencsak szűkre szabott főzésre való idejébe is belefér (50 perc).

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon köszönöm a jó recepteknek, ha már az őszieket nem olvashatom...

Névtelen írta...

Szia!
Ki vagy? Az őszi csapathoz csatlakozhatott szinte mindenki, írj privit a babanetre, hátha megoldjuk!
Nem Noémi vagy véletlenül?

Anyul

Névtelen írta...

Szia!
Az én nagymamám zsemlemorzsa helyett grízt tett bele és utána állni hagyta. Azóta is így csináljuk és nagyon finom lesz. Mi a véleményed?
Persze legközelebb megpróbálom ezt a zsemlemorzsás változatot is.
Üdv
Benianyu

Anide írta...

Sziasztok!
Itt Anide a "téliektől"! :) Épp eszem a gombit! ISTENI!!! :) Bence a bölcsis koszt után itthon még benyomott hármat, pedig giga golflabdákat gyártottam. :) Eddig Én is a grízes verziót csináltam, de attól megkeményedtek ha kihűltek, így viszont még mindíg puha. A reszelt citromhéj nagyon feldobja! Nagyon köszönöm!!!!

Névtelen írta...

Benianyu!
Az én nagymamám eredetileg a liszt helyett rakott grízt, de odaírta, hogy lisztet is lehet. Bevallom, én a grízt nem szeretem, ezért nálunk a liszt lett a nyerő. Így állni sem kell hagni, mert a liszt egyből magábaszívja a nedvességet. De természetesen a grízzel is nagyon finom!

Anyul

Névtelen írta...

Szia Edina!

Egészségetekre!

Anyul