2008. február 15., péntek

After Valentin

Február közepén nem csak a Szerelem Ünnepe van, hanem az Adóbevallásé is, sőt újabban a Felvételi Lapok Beadásáé is. Így egy kicsit lecsúsztam a határidőről, de abban bízom, hogy az After Party sokszor jobban sikerül, mint az eredeti!
Olvasói kérdésre válaszolva szembesültem a ténnyel, hogy a piskóta-tekercs eddigelé fehér foltnak számított a konyhai térképemen.
Így összekötve a kellemest a kellemessel, a Bálint-napot a piskótatekercs-kísérletekkel, az alábbi megoldások születtek:

Őszibarackos alagút





Hozzávalók

A tésztához:
6 tojás
6 evőkanál porcukor
6 evőkanál liszt.

A krémhez:
Fél kiló túró
2 deci tejszín
őszibarack, friss, mélyhűtött vagy befőtt,
ennek híján baracklekvár
ízlés szerint porcukor
2 zacskó vaníliás cukor
1 zacskó habfixáló vagy zselatinfix


A piskótatésztát elkészítjük értelem szerint vagy a ”Hát ez piskóta!” bejegyzés alapján. Sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük, megsütjük.

Ha kisült, lehúzzuk róla a sütőpapírt, azon melegében feltekerjük és konyharuhába csavarjuk, félretéve hagyjuk kihűlni.

Közben elkészítjük a krémet. A túrót áttörjük krumplinyomón, a tejszínt felverjük a fixáló segítségével habnak, a barackot leturmixoljuk. A többi hozzávalóval az egészet összekeverjük.

Lehúzzuk a sütőpapírt a tésztáról, megkenjük a krémmel úgy, hogy a végén 3-4 centi csíkot szabadon hagyunk. Feltekerjük, mintha csak tekercset készítenénk. Ez a töltelék azonban valamennyire kiegyenesíti a csigavonalat és így tulajdonképpen egy alagút keletkezik.
A krémből egy kis tálkányi marad, de ezt ne bánjuk, nem kell sokáig áldozatára lesnie.

Nálunk őszibarack volt a mélyhűtőben, de valentinosabbá tehetjük a süteményünket, ha helyette epret használunk.


Ez egy nagyon ízletes alagút, amiről nem sokáig mondhatjuk el, hogy látom a végét!


Őszibarackos charlotte


Emelhetjük még a látványt a következőféleképpen. A piskótatekercset a krémnek megfelelő lekvárral töltjük. Egy mélyebb kerek tálat kibélelünk folpackkal. A tekercset felszeleteljük és kibéleljük vele a tálat. Ebbe töltjük a krémet, majd a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Egy tányért helyezünk a tálra és egy hirtelen mozdulattal megfordítjuk, majd a kupola tetejéről leszedjük a folpackot.




Ha valaki előre megfontolt szándékkal nem ünnepelné a Bálint-napot, mint ahogy én sem teszem, akkor nevezze ezt a finomságot Tavaszváró Süteménynek!


Tipp
A nyári guargumi-botrány idején minden őszibarack-vásárlásnál 2-3 barackot megpucoltam és felcikkezve a mélyhűtőbe tettem. Télen nagyon jó szolgálatot tesz, natúr joghurttal összeturmixolva idevarázsolja a nyár ízeit. Garantáltan adalékmentes!

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hát mit mondjak, meg vagyok hatva. Nagyon szépen köszönöm.