A süti segít.
És így tesz már 2009 óta. Hogyan? A Segítsüti akció keretében gasztroblogger anyukák
összefogásából, akik süteményeket ajánlanak fel online árverésre, évente
kétszer, tavasszal és ősszel. A gyűjtést a sütiárverés után következő Sok kicsi
akció is segíti, ahol szép ajándékokat lehet venni megfizethető áron. A
bevételekből mindig gyerekekkel kapcsolatos alapítványokat támogatunk, idén a
Leukémiás Gyermekekért Alapítványt.
Tavaly ugyanazon a héten, amikor a Segítsüti zajlott, a
munkahelyemen nemzetközi szemináriumot rendeztünk. A bemutatkozó körben
elmondtam, hogy számomra ez a hét nemcsak a szeminárium miatt izgalmas, hanem a
Segítsüti miatt is. A hét végén a szeminárium egyik részvevője kipenderült a
terem közepére, levette a sapkájáét és azt mondta, elég nagy feje van, kéri,
hogy ezt a sapkát töltsék meg pénzzel a résztvevők. Így esett, hogy 7 ország 40
polgára hozzájárult a Rett-szindrómás gyerekek hétköznapjainak könnyebbé
tételéhez.
Az idei Segítsütire oroszkrémtortát sütök. Amikor a Húgommal
arról beszélgetünk, hogy mi a „tökéletes édesség”, amit a legjobban szeretünk,
amiben benne foglaltatik az édesség kvintesszenciája, arra szoktunk jutni, hogy
ez az. Tejszín, rum, aszalt gyümölcsök,
vanília.
Oroszkrémtorta
egy kerek piskótalap (6 tojásból)
A krémhez:
3 tojássárgája
3 evőkanál mazsola
rum, vagy rumaroma
kandírozott narancshéj
1 evőkanál liszt
10 deka kristálycukor
2 zacskó vaníliás cukor
½ dl tej
1 zacskó habfixáló
A díszítéshez:
darált keksz, vagy dió vagy mandulaforgács
pár szem gyümölcs: meggy, eper vagy ribizli
2 ek porcukor
1 zacskó habfixáló
A mazsolát beáztatjuk a rumba, vagy a rumaromába.
A krémhez lábosban habverővel összekeverjük a 10 deka
kristálycukrot, a 2 vaníliás cukrot a három tojássárgájával, hozzákeverjük, az
1 evőkanál lisztet és a fél deci tejet. Nagyon lassú tűzön, vastagtalpú
acéllábosban vagy gőz fölött folyamatos kevergetés mellett besűrítjük.
Felverjük a tejszínt a habfixálóval habnak, ha kihűlt a tojásos
krém, fakanállal óvatosan összekeverjük vele, hogy a hab össze ne törjön.
Hozzáadjuk a lecsepegtetett mazsolát (pár szemet tegyünk félre) és egy kicsit a
levéből is löttyintünk hozzá.
A kerek piskóta lapot lehetőség szerint 3 lapra vágjuk, de ha úgy
alakul, a kettő is megteszi. A lapokat meglocsoljuk a rummal, vagy az aromával,
megkenjük a krémmel. Úgy gazdálkodjunk, hogy az oldalára és a tetejére is
jusson.
Az oldalát megszórjuk darált keksszel.
A tetejére habzsákból kinyomjuk a 2 evőkanál porcukorral és 1
zacskó habfixálóval felvert 2
deci tejszínt. Ha nincs habzsákunk, akkor villával
tetszetősen elrendezgetjük a torta tetején a habfelhőket., az amerikai
lakodalmi torta keresetlenségét kölcsönözve neki. A mazsolából félretett pár
szemmel megszórjuk, a szélére egyenlő távolságra meggyet, vagy epergerezdeket
ültetünk. Vagy meghintjük ribizlivel, cukrozott narancshéjjal.
Behűtjük, egy pár óra kell neki, hogy ne legyen folyós a krém.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése