2011. szeptember 28., szerda

Gyerekek, ébresztő!


Gyerekek ébresztő, kukurikú jó reggelt, szól a kakas, ha felkelt! Kicsikém, ugye bepakoltad a tornacuccod, a fizika-könyvet, a jegyzeteidet? Tessék itt az uzsonna. Igen, kész vagyok a stratégiai tervvel, a havi jelentéssel, az ÁFA-bevallással, a lektorálással, megvarrtam a 24. pár cipőt is, az állatokat mind megetettem. Szerbusztok gyerekek, üljetek le, vegyétek elő a munkafüzetet….kérem a következőt, igen, itt a recept 3x2 naponta. Erre tessék jönni Irma néni, majd én segítek bekapcsolni a tévét. Na akkor befizettem a csekkeket, a vásárlás is megvolt, mindjárt kész a vacsora. Ugye kész a leckéd? Hm, nem érted, na várj csak nézzük meg együtt. Ja igen, a bogárgyűjtemény, ami holnapra kell, meg a kokárda is. Hopp ez a gomb leszakadt, fel kell varrni. Jó éjszakát gyerekek. Tényleg Drágám, hát sajnálom, hogy ennyire kihasználnak a munkahelyeden. Na még gyorsan felsöpröm a konyhát, aztán én is lefekszem, és elalvás előtt elolvasom a Vasalás és vízkőoldás 32. részét a Háztartás című magazinban…..

Na és most, hogy a férfiak végre visszavonultak, beszélhetünk végre női dolgokról is. Igen, ilyen hajszolt egy napunk és nem sok idő jut belőle magunkra. Pedig van, amire muszáj időt szakítani! Ilyen az egészség védelme. Október a mellrák elleni küzdelem kampányhónapja. Ezt a fórumot szeretném most én is arra használni, hogy felhívjam a figyelmeteket a téma fontosságára. Orvosbarátnőm összeállított egy kisokost, amit minden nőnek érdemes megfontolnia, egészen pontosan kötelező betartania.

Mell önvizsgálata

Kinek javasolt?
Minden nőnek 20 éves kor felett!

Mikor kell elvégezni?
Havonta egyszer a menstruáció befejezte után 2-4 nappal. Rendszertelen menstruáció, változókorban és utána is havonta egy alkalommal, célszerű egy konkrét napot kiválasztani, hogy ne felejtsük el.

Hogyan csináljam?
Álló helyzetben először csípőre tett, majd a fej fölé emelt kezekkel figyeld meg a tükörben a melleidet szemből és mindkét oldalról is. Az egyik kezedet a fej fölött tartva zárt ujjakkal tapintsd végig a másik oldali melled minden négyzetcentiméterét, a hónaljárkodat és a melled és a hónaljad közti területet is. A melledet célszerű kívülről befelé, a mellbimbó irányában haladva vizsgálni.
Fogd a két tenyered közé a melled és tapintsd át így is minden irányból.
Leengedett karokkal az egyik kezeddel tapintsd át a másik oldali bimbóudvart, és óvatosan préseld meg a bimbót, hogy jön-e belőle váladék.
Oldalra fordulva feküdj le, tegyél a vállad alá egy párnát és az egyik kezedet tedd a fejed fölé. Másik kezeddel tapintsd át ismét az előbb leírt módon azt a melled, amelyik oldaladon fekszel.
Hanyatt fekvő helyzetben egyik oldalon leengedett karral a másik kezeddel vizsgáld meg a kulcscsont feletti árkot is.

Milyen eltérésekre kell figyelnem?
1. változott-e a mell alakja, kontúrja? (kisebb méretbeli eltérés természetes)
2. van-e a bőrön behúzódás, narancsbőrszerű elváltozás, vagy kidomborodás, vagy elszíneződés?
3. tapintok-e csomót, vagy bőrmegvastagodást?
4. mellbimbó nincs-e behúzódva?
5. váladékozik-e a mellbimbó?

Mikor kell orvoshoz fordulnom?
1. Ha a fenti tünetek közül bármelyiket tapasztalod, ne várj, fordulj szakemberhez!
2. Évente egyszer a nőgyógyászati szűrés részét illene képeznie az emlővizsgálatnak is.
3. A jelenlegi szakmai ajánlások szerint 45 éves kor felett 2 évente, 65 éves kor felett évente mammográfia ajánlott.


Világszerte növekszik a mellrákkal diagnosztizált nők száma, és sajnos a fiatal nőknél is egyre gyakrabban fordul elő ez a rosszindulatú megbetegedés. Az időben felfedezett mellrák gyógyítható!!!
Az orvosi, eszközös szűrővizsgálatok nem helyettesítik az önvizsgálatot! A rendszeres önvizsgálat segítségével ismerhetjük meg úgy a melleinket, hogy már a legkisebb kóros eltérést is időben észrevegyük.

Mivel együtt erősebbek vagyunk, felhívom a figyelmet egy programra is:
2011. október 2.-án vasárnap este 20.00-kor kezdődik az Egészség Hídja Összefogás szervezésében a lánchídi séta, előtte 18:45-tól programok (pl. Zumba flash mob, hastánc előadás, Dumaszínház, Kovácsovics Fruzsina). További információk találhatóak a
http://www.egeszseghid.hu/ honlapon.

Nincsenek megjegyzések: