2011. június 13., hétfő

Bécsi túrós palacsinta



Nyaralásra készülni – nos ez nem tartozik éppen a kedvenc elfoglaltságaim közé. Álmodozni róla, hogy milyen a simogató Balaton vize, a napsütés a tengerparton, a lángos, fagyi, bécsi kávé, sült kalmári – na az a része rendben van. Dehogy az ezer ruhát, könyvet, papucsot, mobiltöltőt, békauszonyt, manikűrkészletet összeállítani, bőröndbe tuszkolni és kisebb szívinfarktus nélkül konstatálni, hogy ennyi csomaggal lehetetlen utazni….ez a része a nemszeretem kategóriába sorolható. És akkor még a lakás elrendezéséről nem is szóltunk, növények, állatok, szemetes. Életem párja olyasvalamit is felvett a Nyaralásra Készülünk Repertoár 1.0-ba, amire nem igazán voltam felkészülve: miközben a gyerekekkel békésen ültünk a már becsomagolt bőröndhegyeken várva a reptéri transzfert, ő karnisrudat fúrt, oda ahol 5 éve nincs függöny, mondván, hogy fokozza a biztonságot, ha elhúzzuk, és nem látnak be. Mit mondjunk, igaza van.

És hogy hogy jön mindehhez a Bécsi túrós palacsinta, ez az inkább téli étek? Hát úgy, ahogy a lángos, palacsinta, sült kolbász, a könnyű nyári ételek közé, vagy a hekk a Balatonba.*


Hozzávalók

10-15 palacsinta, amely tésztájába 2—3 evőkanál rumot is keverünk


A töltelékhez

4 tojás

50 deka túró

ízlés szerint mazsola

4 ek. rum

1 citrom reszelt héja

15 deka porcukor


Az öntethez

1 tojás

1 ek. porcukor

1 tasak bourbon vaníliás cukor

1 deci tej


A töltelékhez a tojásfehérjét felverjük habnak. A többi hozzávalót összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a felvert tojásfehérjét is.


A palacsintákat megtöltjük vele.


Egy jénai tálat kivajazunk. A palacsintákat félbevágjuk, és vágott szélükkel felfelé szépen egymásra fektetjük őket.


Az öntet hozzávalóit összekeverjük, egyenletesen meglocsoljuk vele a palacsintákat, és 200 fokon 20-25 perc alatt átsütjük.


Tálaláskor porcukrot szitálunk rá.


Semmi sincs a világon, amin ne lehetne tökéletesíteni, így született a Nyaralásra Készülünk 2.0, melybe a már fent említett tevékenységeken túl sóder betalicskázása az utcáról a kertbe is benne foglaltatik. Ha mindezekkel az óvintézkedésekkel nem lennénk megelégedve, akkor pedig ajánlatos értéktárgyainkat, tévét, számítógépet, egeret, akarom mondani hörcsögöt, a család kedvencét rokonaink gondjaira bízni, egy arra alkalmas, félreeső helyiségben elhelyezni. Így az egyszeri kisfiú jóleső érzéssel nyugtázhatja, hogy egy rendes családban mindenkinek a jólétéről gondoskodnak:

- A hörcsög fogja nézni a tévét.


*Az étel leírását a Nők Lapjában találtam, kissé átalakítottam.