2011. február 18., péntek

Farsangi fánk




Kicsi fiamnak sikerült egy LEGO-könyvet beszereznem. Nagy kincs az, nagyobb, mint a szorgosan gyűjtögetett LEGO-katalógusok. Tudtam, hogy mit vállalok a könyvvel: ezer kérdést, hogy „ezt is megveszed nekem?”, miközben végignézzük a számtalan képet, addig, amíg már zsong a fejem. Mit is válaszolhatnék erre? „Megvesszük, ha milliomosok leszünk!” Fáradhatatlan rajongóm ezért már eleve így kérdez: „Anyu, megveszed nekem, ha milliomosok leszünk?” Azt persze már megbeszéltük, hogy akkor leszünk milliomosok, ha nyerünk a lottón. Azért egyéb lehetőségek is szóba jönnek a csodás játékok beszerzésére, például a zsebpénz összegyűjtése. Ami valljuk be, egy drága LEGO-készlet estén igencsak hosszadalmas lehet. Kisleányom, aki már tájékozottabb az élet dolgaiban, előállt a pofonegyszerű megoldással:
- Költsük el most a pénzünket, mert ha euró lesz, úgysem tudunk majd vele vásárolni!
Hát mit mondjak, szerintem sem fogunk tudni vásárolni az átváltás után pláne mikroszkopikus mérető összegeinkkel. De azért szólhatna valaki a pénzügyminiszternek is, hogy itt bizony már az aprónépek is arra számítanak, hogy lesz egyszer magyar euró…..


A fánk receptet több recept alapján gyúrtam-dagasztottam a magam ízlése szerintire.* Az enyém pillekönnyű szokott lenni, és abbahagyhatatlan.

Hozzávalók
4 dkg élesztő
2 dl langyos tej
10 dkg cukor
50 dkg liszt
csipetnyi só
1 citrom reszelt héja
2 tojás sárgája
7,5 deka margarin vagy vaj

A tejet meglangyosítjuk. 1 decit az edényben hagyunk, egy decit egy külön tálba öntünk. Az edényben levőhöz hozzámorzsoljuk az élesztőt, egy teáskanál cukorral elkeverjük, letakarjuk, és körülbelül tíz percig várunk, eddigre feljön az edény tetejéig.

Közben megolvasztjuk a margarint (vagy vajat).

Egy mély edénybe kimérünk 50 deka lisztet, a közepére kis mélyedést alakítunk ki. Ebbe öntjük bele az élesztős tejet úgy, hogy közben a lisztből hozzákeverünk annyit, hogy galuska lágyságú tésztát kapjunk. Letakarjuk egy konyharuhával és 10-15 percre félretesszük.

A másik egy deci tejet kikeverjük a tojássárgájákkal, a sóval, a cukorral, a reszelt citromhéjjal.

A robotgép dagasztókarjával átdolgozzuk az élesztős lisztet, ügyesen hozzácsorgatjuk a cukros tojásos levet, majd az olvasztott margarint. Addig dagasztjuk, amíg szép fényes lesz a tészta és elválik az edény falától. Minél tovább dagasztjuk, annál több levegő kerül a tésztába és annál könnyebb lesz.

Konyharuhával letakarva, meleg helyen, körülbelül ¾ óra alatt a kétszeresére kelesztjük.

Atgyúrjuk, enyhén lisztes gyúródeszkán kinyújtjuk, kiszaggatjuk. A sütésig konyharuhával takarjuk le, és így kelesztjük tovább.

Az olajat közben felforrósítjuk. Közepes lángon, ne legyen túl forró, különben a külseje megég, a belseje nyers marad.

Porcukorral és/vagy lekvárral tálaljuk.

Itt van a farsang, ami a gyereknek öröm, az anyukának munka köhöm öröm. Az iskolában tematikus farsang lesz (éljen a szabadon szárnyaló gyermeki fantázia). Az osztályoknak népviseletbe kell beöltözniük. A mienk Ausztrália lett…

Szerencse, hogy a gyerekeknek nem kell farsangi időszak ahhoz, hogy bárminek is képzelhessék magukat.
Kisfiam simogatja az arcát a tükör előtt, mint ahogyan azt az apjától látta, majd szakértő hangon kijelenti:
- Ma nem borotválkozom.



* Az Officina Nova Édességek c. könyvében található recepet az alap.


A kelttészta nagy kedvencem.

5 megjegyzés:

Ditta tortái írta...

Nagyon finom,mi is szeretjük nagyon:-)

H. Tünde írta...

Ha csak beszórom a kenyérsütőbe, és ott dagasztom, az is jó szerinted?

Anyul írta...

Tünde,
nincs kenyérsütőm, így nem tudom, de feltételezem, hogy igen.
Egy próbát megér.

Bianka írta...

Imádjuk, nagyon guszták

Fruzsi írta...

A kenyérsütős verzión már én is gondolkodtam. Légyszi írd meg Tünde, hogy hogy sikerült! :)