2010. június 1., kedd

Egész évben november


Ahelyett, hogy mondjuk egész évben Karácsony, vagy egész évben Vakáció lenne. És még az ételt sem tudom úgy lefotózni, ahogyan szeretném. Természetes fényben, lehetőleg napsütésben. Hajjajj, arra még várnunk kell….









Rakott zöldbab bulgurral

A hűtőt mostam ki, így szezon előtt, bár ahogy elnézem, sok minden nem fog megteremni, amit beletehetnék. Áldásos tevékenységem közepette, amely egy napig tartott, mivel a közel 100%-os páratartalom mellett alig száradtak a hűtő tartozékai, kezembe akadt egy kisebb zacskó ceruzabab. Vissza már nem kellett mennie a hidegre. Igaz, idekint sem örülhetett valami nagy melegnek (legalább is egy ideig).


Hozzávalók

egy nagy bögre bulgur
60 deka darált hús, az étel jellegéhez bárány vagy pulyka illik, de ez nem mindig megvalósítható mifelénk, így gyesznyóból származott a husi
½ kiló ceruzabab (sötétzöld egyenes)
1 fej vöröshagyma
6 deci tejföl
3-4 gerezd fokhagyma
2 fej paradicsom (elmaradhat)

oregánó
kakukkfű
friss bazsalikom
olívaolaj

Olívaolajon megpároljuk a kockákra vágott vöröshagymát, átsütjük rajta a darált húst, sózzuk, fűszerezzük.

Lobogva forró sós vízben megfőzzük a zöldbabot. Az egészséges és trendi változatban roppanósra, a finom változatban jó puhára.

Elkészítjük a bulgurt (ld. A bulgursalátánál leírt módon.)

Ha mindezzel készen vagyunk, a tűzálló tál vagy tepsi alját kikenjük olívaolajjal. Én most két jénait használtam, mert a tepsimet elfoglalta egy illatozó langyos almáspite. Az aljára a bulgur kerül, ez azért fontos, mert így nem tud a sütőben kiszáradni. Ráhalmozzuk a zöldbabot, arra az átsült darált húst.

Paradicsomot vékony karikára vágunk, beterítjük vele az ételt. Fokhagymát préselünk a tejfölbe, elkeverjük, és bevonjuk vele a rakott zöldbabot.

175-200 fokon addig sütjük, amíg a tejföl széle barnulni nem kezd. Ekkor a fejünk már zöldülni kezd, annyira jó illatok törnek felénk a sütő fogságából.

Tojásmentes.

Negatívan kezdtem, fejezzem be pozitívan.
Kislányom táncol, táncol, és fellelkesülten azt kiáltja:
- Úgy örülök, hogy élek!
Kisfiam csodálattal nézi a nővérét:
- Én meg annak, hogy van testvérem!
 


 










2 megjegyzés:

Bianka írta...

isteni finom lehet. és igen sajnos hideg van :(((

nemisbéka írta...

Szia, küldj nekem egy e-mailt légy szíves a nemisbeka@yahoo.com-ra. Köszi!