2010. március 23., kedd

Diótorta liszt és tejfehérje nélkül




Barátnőm lepett meg ezzel a tortával. Békebeli süteményekre emlékeztet az íze, elkészíteni roppant egyszerű….mégis sikerült elkövetnem Murphy kisasszony baklövését, amit eddig soha. Mikor betoltam a sütőbe a tepsit, végignéztem a konyhapulton és meglepve láttam, hogy az egyik legfontosabb összetevő, a sütőpor kimaradt. Sejtettem, hogy anélkül nem lenne ugyanaz, ezért a sütőformát gyorsan kikaptam a sütőből, nem baj, van másik alapon átöntöttem, ami szerencsés húzásnak bizonyult, mert egy teflonbevonatú akadt a kezembe.

A süteményt kisfiam keverte össze, én csak az eszmei irányítást nyújtottam hozzá. Kettőnk közül az egyikünk tökéletes munkát végzett.

Hozzávalók
6 tojás
15 deka porcukor
20 deka darált dió
1 ek cukrozatlan kakaópor
2 tk rum (elhagyható)
Fél csomag sütőpor (kb. 1 tk)

Kivajazunk egy sütőformát. Vagy a biztonság kedvéért kettőt. Ki tudja, mire lesz az jó.

A cukrot kimérjük egy mély tálba. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájukat a cukorhoz adjuk, a fehérjéket egy másik mély tálba tesszük.

Először felverjük a fehérjét habnak, majd ugyanezzel a mixerkarral összekeverjük a sárgákat is a cukorral. Ha elég gyorsan dolgozunk, nem fog összeesni a hab, és így nem kell mosogatni a keverőkarokat.

A cukros tojáshoz adjuk a kakaót, a rumot, a darált diót és a sütőport! Alaposan elkeverjük.

A fehérje egyharmadát hozzáadjuk a cukros masszához, óvatosan elkeverjük, vigyázva, hogy a fehérje lehetőleg ne törjön össze. Ha kellően homogén, hozzáadjuk a többi fehérjét is, és ezzel is elkeverjük.

Szétnézünk, hogy mindent beletettünk-e, ami belevaló. Ha igen, a massszát a sütőformába öntjük, és 40 percig sütjük.

A sütőből kivéve egy kicsit pihentetjük. Még melegen a tálalótálra borítjuk, és a sütőforma tetejére 2-4 percig vizes konyharuhát terítünk. Ez segít abban, hogy a sütemény szépen kicsusszanjon a formából.

Egész diókkal díszíthetjük a tetejét. Lekvárral kenhetjük, ha arra szottyan kedvünk. Tejfehérjére nem érzékenyek tejszínhabbal is díszíthetik.

Tejfehérjementes.
Gluténmentes.



Szomszédunkban egy tüneményes magyar vizsla lakik. Nagyon szeretjük, nyugodt kutya, gyakran gyönyörködünk a természetnek ebben a remekbe szabott teremtményében. És szomszédaink engedélyével finom falatokat is juttatunk neki, ha éppen úgy alakul. Minek következtében a vizsla szolid ugatással szokta felhívni magára a figyelmet, akárhányszor csak meglát. „Itt vagyok – mondja az ugatás – ha éppen szeretnél adni valamit, én készen állok rá!” Az esetek többségében természetesen nem tömjük az ebet, de most a hétvégén jó dolga volt. Úgy alakult, hogy megmaradt némi fasírtgolyó. A kutyus ügyesen, óvatosan vette el a kezemből az ízletes falatokat. Hamar a végére értünk a készletnek, kicsit falánk az állat. Gyermekeim elbűvölve nézték a folyamatot, majd kissé csalódottan a kiürült dobozt.
- Varázsolj még! – kérte áhítattal a hangjában a kisfiam. Valószínűleg kutyus sem gondolhatta másképpen.
Barátnőm lepett meg ezzel a tortával. Békebeli süteményekre emlékeztet az íze, elkészíteni roppant egyszerű….mégis sikerült elkövetnem Murphy kisasszony baklövését, amit eddig soha. Mikor betoltam a sütőbe a tepsit, végignéztem a konyhapulton és meglepve láttam, hogy az egyik legfontosabb összetevő, a sütőpor kimaradt. Sejtettem, hogy anélkül nem lenne ugyanaz, ezért a sütőformát gyorsan kikaptam a sütőből, nem baj, van másik alapon átöntöttem, ami szerencsés húzásnak bizonyult, mert egy teflonbevonatú akadt a kezembe
A süteményt kisfiam keverte össze, én csak az eszmei irányítást nyújtottam hozzá. Kettőnk közül az egyikünk tökéletes munkát végzett
unk egy sütőformát. Vagy a biztonság kedvéért kettőt. Ki tudja, mire lesz az jó.
A cukrot kimérjük egy mély tálba. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájukat a cukorhoz adjuk, a fehérjéket egy másik mély tálba tess
Először felverjük a fehérjét habnak, majd ugyanezzel a mixerkarral összekeverjük a sárgákat is. Ha elég gyorsan dolgozunk, nem fog összeesni a hab, és így nem kell mosogatni a keverőkaroka
A cukros tojáshoz adjuk a kakaót, a rumot, a darált diót és a sütőport! Alaposan elkeverjü
A fehérje egyharmadát hozzáadjuk a cukros masszához, óvatosan elkeverjük, vigyázva, hogy a fehérje lehetőleg ne törjön össze. Ha kellően homogén, hozzáadjuk a többi fehérjét is, és ezzel is elkeverjü
Szétnézünk, hogy mindent beletettünk-e, ami belevaló. Ha igen, a massszát a sütőformába öntjük, és 40 percig sütjük
A sütőből kivéve egy kicsit pihentetjük. Még melegen a tálalótálra borítjuk, és a sütőforma tetejére 2-4 percig vizes konyharuhát terítünk. Ez segít abban, hogy a sütemény szépen kicsusszanjon a for
Egész diókkal díszíthetjük a tetejét. Lekvárral kenhetjük, ha arra szottyan kedvünk. Tejfehérjére nem érzékenyek tejszínhabbal is díszíthet
Tejfehérjement
Gluténme
Szomszédunkban egy tüneményes magyar vizsla lakik. Nagyon szeretjük, nyugodt kutya, gyakran gyönyörködünk a természetnek ebben a remekbe szabott teremtményében. És szomszédaink engedélyével finom falatokat is juttatunk neki, ha éppen úgy alakul. Minek következtében a vizsla szolid ugatással szokta felhívni magára a figyelmet, akárhányszor csak meglát. „Itt vagyok – mondja az ugatás – ha éppen szeretnél adni valamit, én készen állok rá!” Az esetek többségében természetesen nem tömjük az ebet, de most a hétvégén jó dolga volt. Úgy alakult, hogy megmaradt némi fasírtgolyó. A kutyus ügyesen, óvatosan vette el a kezemből az ízletes falatokat. Hamar a végére értünk a készletnek, kicsit falánk az állat. Gyermekeim elbűvölve nézték a folyamatot, majd kissé csalódottan a kiürült dobo
- Varázsolj még! – kérte áhítattal a hangjában a kisfiam. Valószínűleg kutyus sem gondolhatta másképpen.












3 megjegyzés:

Bianka írta...

Ez nagyon finom lehet

Kobra11 írta...

Nekem nem jelenik meg a recept:-(

Anyul írta...

Kedves Kobra11,
köszönöm az észrvetételt! Javítottam és a recept újra olvasható!
Jó étvágyat hozzá!

Anyul