2010. február 11., csütörtök

Fogyasszon




Lenyűgöző a magyar nyelv. Egyik gyöngyszeme, régi kedvencem a fogyaszt szó. Ami saját maga ellentétét is jelenti.
- Fogyasztunk! – kiáltjuk vidáman a baráti társaságban összekacsintva, miközben tömjük magunkba a finomságokat. Egyesek súlyzózó mozdulatokat imitálnak a söröskorsóval. Ezekben a hedonista pillanatokban olyan értelmetlennek tűnik a kilók fogyasztása, és sokkal értelmesebbnek a kalóriáké.
De egyszer csak sok lesz a jóból…

Gyermekeim születése után gondolatban nap, mint nap lefogytam, azonban ennél kézzelfoghatóbb eredményekre vágytam.
Az utóbbi másfél évben jó pár (eddig 15) kilótól szabadultam meg, miközben etetgetem cseperedő gyermekeimet és gondozom gasztroblogom szépen sarjadó leveleit. Többen kérték, hogy írjam le a receptet hozzá, nos íme.

Hozzávalók

Először is kell egy jó kis túlsúly ugyebár
Aztán egy nagy adag büszkeség
Elszántság
Lehetőleg tavasz vagy nyár
Egy kis (vagy nagy) aranyér (ez utóbbi elhagyható, de ha van, akkor erős gondolkodásra késztet, hogy mi mehet be…mert hogy az inputból egyszer csak output válik). Hátrányból előny.


Mondhatom, sokféle módszert végigtanulmányoztam – szigorúan elméletben -, és arra a következtetésre jutottam, hogy a fogyókúrának egy lényege van: több kalóriának kell kikerülnie a szervezetből, mint amennyi bejutott. Ennek pedig két módja van: keveset enni és sokat mozogni.

Ezt az egyszerű de nagyszerű elméletet csak kisebb trükkökkel tudom kiegészíteni:

1. Azt a kevés kalóriát is inkább a nap első felében fogyasszuk el, délután-este már ne túl sokat együnk.

2. A rostdús táplálkozás fontosságát nem lehet eléggé kiemelni. Ami egyúttal a kevésbé rostdús táplálékok – úgymint krumpli, fehér liszt, rizs, cukor - tökéletes elhanyagolását is jelenti.

3. Salátából, zöldségből jóóóóó nagy adagot is lehet vételezni, amivel tulajdonképpen jól is lehet lakni.

4. A szervezet hamar hozzászokik a kevesebb kalóriához, ezért abból hasznosít annyit, amennyit csak bír. Így kénytelenek vagyunk becsapni – hetente egyszer jól kell lakni.

5. Inni, inni és inni. Vizet, természetesen. Ugye milyen nehéz eleget inni? Rakjunk ki reggel egy másfél literes ásványvizes palackot magunk elé, és nézzünk szembe vele. Ennek bizony el kell fogynia a nap végére, úgy, hogy ezen felül reggelire igyunk még fél liter teát. Többet inni szabad, kevesebbet nem.
Télen nehezebb ennyi vizet lehörpinteni, nem esik jól az ember torkának. Gyümölcsteákat szoktam főzni, és édesítőszerrel iszom – persze ez utóbbi el is hagyható (hahaha, aki ugyanebben a cipőben jár, az általában szereti az édes ízt). Napi egy-két édesítőtől biztosan nem dől össze a világ.

6. Mindig legyen otthon megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs. Nálam bevált az olajbogyó is, így akármikor össze tudok dobni egy görög salátát, amit bármikor szívesen fogyasztok. Jól jöhet még a joghurt és a teljesörlésű biokeksz is. Valamint az 1-es kategóriás csokipudingnak is sokat köszönhetek.

7. Tavasszal és nyáron egyszerűbb dolgunk van a fogyókúra elkezdésével. Először is a napsütés miatt az emberben több az életkedv, a zöldség-gyümölcs kínálat megkönnyíti a kalóriaszegény táplálékok előállítását, és melegben kisebb az étvágy is.

8. Télen a levesek, párolt zöldségek tehetnek jó szolgálatot. Ilyenkor inkább a visszafogottságra, a súlymegőrzésre koncentráljunk. Télen a zsírpárnák is jobban ragaszkodnak az emberhez és nagyobb az éhségérzet is.

9. Vásároljunk magunknak csinos ruhákat, nem baj, ha pár hónap múlva már nem lesznek jók. (angol turi) Az önbizalom tartást ad.

10. Olyan sportot válasszunk, amiben kedvünket leljük. A mozgás öröméért, és ne az előttünk lebegő célért mozogjunk. Legyen ez a „mi időnk”, amikor minden gondot-örömet-családtagot-háztartást-tankönyvet-kiskertet hátrahagyhat az ember és önző módon csak maga van.

11. Ne akarjunk gyors eredményt. A Lassú víz partot mos-elv alapján a lassabb eredmény tartósabb is lesz.

12. Többnyire ehetjük ugyanazt, amit a család, csak hagyjuk ki azokat a falatokat, amelyek nem nekünk szólnak. Például a levesből hagyjuk ki a tésztát, a hús mellé csak a salátát együk, vagy pároljunk zöldséget is. Egy idő után úgy kell elhessenteni a fogyásra nem szoruló és egyébként a zöldféléért nem rajongó szeretteinket – és legközelebb egy nagyobb adag salátával készülni.

13. Nassolásnak szuper az aszalt szilva, aranymazsola – persze mértékkel, mert ezek is hizlalnak ám. Kisfiam teljesen bolondja lett az aszalt szilvának.

+1 Ezenkívül sokat segített még a férjem azzal, hogy a vacsorákat nem kellett elkészítenem és le sem kellett ülnöm oda csorgó nyállal nézni, hogy mit esznek a többiek. A családi beszélgetésekre vacsora – illetve esetemben a kisszoba csöndes magányában töltött internet-szakkör - után kerítünk sort.

Még nem vagyok ott, ahol szeretnék. De Pupu-Pandának (ahogy kisfiam emlékezett a szomszédoknál látott Kung-fu Panda nevére) – terebélyes méret és domborulatok mindenfelé - már nem érzem magam.

2 megjegyzés:

IZs írta...

Nagyon jól összefoglaltad az eredményes fogyókúra alapelveit, az energia megmaradás elve szerintem is felülírhatatlan, ezért lep meg minden negatív kalória, zsírégető fűszer és hasonló badarság használatára biztató hirdetés vagy újság cikk. Remélhetőleg jön a tavasz, jön a kerti munka és a bicikli, a gyerekeim nyári falufittnesnek mondják ( a hólapátolás és a favágás a téli sport), de sajna van egy rossz hírem is, van az az életkor (55-57 év) amikortól szinte egész évben csakis a fogyis fogások ajánlottak.

Anyul írta...

IZS,
remélem az ablakmosás és a hűtőmosás is fitnesz-programnak számít, mert a kert mellett ezek a tavaszi programjaim :)
(azért torna, hasizomgyakorlat és úszás is ;))