2009. augusztus 23., vasárnap

Pácolt sertéstarja grillezéshez





A gyerekek kitalálták, hogy süssünk tűzön. A feladat annál izgalmasabbnak tűnt számukra, mivel a kisfiunk tűzoltónak készül. A szülők számára meg azért volt izgalmas a feladat, mert a hétvégére kiadott időjárás-előrejelzések szerint semmi sem kedvezett a sütésnek. Mi azonban követtünk Cromwell utasításait, miszerint Bízzál Istenben és tartsd szárazon a ….tüzifát! (vagy valami hasonlót). Úgyhogy tegnap este bekészítettünk fedett helyre egy tábortűznyi fát és nyugodtan hajtottuk fejünket álomra a csepegő eső dobolásától kísérve.
Szerencsénk volt, az eső végül is elállt, az ebéd ideje alatt még a Nap is kisütött.


Hozzávalók


sertéstarja (Erről a tarja szóról, mindig eszembe jut egy számlalevél, amit tévedésből hozzánk dobtak be, és bizonyos Tarjáné XY asszonynak címeztek. A szerencsés férj ezek szerint Tarja Úr. Vagy két „n” betűt kellett volna írni.)
mustár
fokhagyma
pirospaprika
étolaj
tej

A tarjaszeleteket kiklopfoljuk. Egy jól zárható edényt választunk a pácoláshoz (én az acéllábosaimat szoktam e célra is használni). A szeleteket bekenjük mustárral, a lábosba fektetünk egy sort, megszórjuk pirospaprikával, vékonyra vágott 8vagy zúzott) fokhagymával, ráöntünk annyi tejet és étolajat, hogy ellepje. Majd következik a következő sor (ez a lábos nagyságától függően egy-két szeletet jelent).

Ha kész vagyunk, mehet is a hűtőbe, egy-két napig érlelődni. Sózni nem szoktam, a mustártól éppen elég sós. Aki mégis a sósabb ízeket szereti, az utólag sózza!

Végül parázs fölött kisütjük a tarjaszeleteket. A parázsba dobtunk még alufóliába csavart héjas krumplikat is. A grillrácsra pedig krumpliszeleteket, félhagymákat tettünk.

A sütögetésnél a gyerekek kapnak nyársra tűzött kukoricát, amit a parázs fölé tarthatnak, vagy ha megunták, akkor ezeket is a rács fölé tesszük, ahol szépen megsülnek.
Már csak egy jó kis savanyúság kellett a teljességhez.


A tűzoltójelölt, mint ősember a villámlást, úgy bámulta a tüzet. Morfondírozó kis arcocskája elárulta, hogy valami nagy probléma megoldásán tűnődik. Végül rábökött a lángoló fahusángokra:
- És ezek fognak átalakulni húsvá?

5 megjegyzés:

lúdanyó írta...

Ez nagyon aranyos volt :) Nagyjából mi is így szoktuk a tarját sütni.

IZs írta...

A tej, mint pác hozzávaló meglepett, összekevered az olajjal? milyen arányban vannak? ahúst sütés elött lecsepegteted vagy le kell itatni a minden nedvességet? Egyébként nagyon szeretjük atarját mi is és szeretném még a héten kipróbálni ezt a pácot.

Anyul írta...

kedves IZs,

a tej-olaj arány 1:1. Mindig annyit töltögetek rá, hogy ellepje, egyenesen az üvegből, illetve a tejesdobozból -kedvelem az egyszerűséget. (nem lehet elrontani). Nem szoktuk lecsepegtetni a húst, sőt, van, amikor a férjem egy kis páclét önt még a felső, nyers oldalára a húsnak.

Jó sütögetést kívánok!

Izs írta...

Köszönöm az infót, kipróbálom, beszámolok IZs

Névtelen írta...

Várom a házi pogácsa receptjét