2008. október 25., szombat

Egy kis quiche



Maradok a leveles tészta vonalnál. És a receptkoppintási vonalnál. És a bécsi vonalnál.
Ez a recept a húgomé, aki Bécsben él. Bár a quiche francia étel, de a mi dolgozó magyar anyáinknak is nagy könnyebbséget jelent a mélyhűtőből elővenni egy kis leveles tészta csomagot és pillanatok alatt előállni ezzel a könnyű vacsorával.


Hozzávalók az alaprecepthez:

1cs. leveles tészta
3 egész tojás
300g creme fraiche/zsírosabb tejföl
300g reszelt sajt, lehetőleg valamilyen karakteresebb ízű , vagy sajtok keveréke (füstölt, ementáli)
bors,
szerecsendió
(szerintem só nem kell)


A fodrosszélű (vagy bármilyen egyéb) sütőformánkat kenjük ki margarinnal, a leveles tésztát nyújtsuk ki a megfelelő méretre, helyezzük a sütőedénybe. Késsel vágjuk le a lelógó tésztaszéleket.

Az egyéb hozzávalókat összekeverjük.

A sajtos masszát öntsük a tésztára, és az edényt toljuk a sütőbe. 175 fokon 20-30 perc alatt süssük addig, amíg a teteje pirulni nem kezd.

A „quiche” gyönyörűségünk beleillik az úgynevezett eltüntető ételek sorába, azaz minden hűtőben található maradékot beleadagolhatunk.

Ez alkalommal nálunk a szükségesnél kevesebb sajt (10-15 deka), ám 10 deka sonka volt fellelhető. A mélyhűtőben pedig még a nyáron eltett spenótlevelek várakoztak a nagy fellépésre, amiket kiolvasztva vékony csíkokra nyestem. Így ezek kerültek a masszába.

Lehet feta sajtot is használni, akkor nem kell reszelt sajt; a paradicsom-bazsalikom-fokhagyma szentháromsága lehet a vezérlő eszménk, de bármi, ami az eszünkbe jut, vagy amit a hűtőnk, kamránk kínál (nekem az alaprecept a kedvencem).


Ez nem csak eltüntető, hanem megosztó étel is, mindenki arra esküszik, hogy a saját receptje a tuti. Kérünk is belőlük a hozzászólásokba!!!

1 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Nagyon fincsi lett, köszi!
Tettem bele egy kis tonhalkonzervet is.