2008. augusztus 13., szerda

Töki pompos


- vagyis töki lompos, ahogy egy barátunk nevezi. Nem lenne kimondottan nyári étel, ami azzá teszi, az az, hogy a nagy sátoros fesztiválok egyik kedvence ugyebár. Ellenállhatatlan illatával magához vonzza a boldog mulatozókat, akik ettől a finomságtól még boldogabbak lesznek.

A férjem szerint a nagymamája is sütött hasonlót még a búbos kemencében és tejfölös lángosnak vagy kenyérlángosnak hívták.

Az is, kenyértészta, vagyis egy pizzatészta az alapja.


Hozzávalók:
A tésztához:
35-40 deka liszt
1 szárazélesztő (belvárosi orvosról elnevezve)
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
3 zuttyintás étolaj
2 deci langyos víz

A feltéthez
4-5 gerezd fokhagyma
másfél deci tejföl
10-15 deka füstölt hús, ez lehet tarja, vagy akár vékonyra szeletelt sonka is (pl. feketeerdei, angelo)
1 fej vöröshagyma
10-15 deka reszelt sajt

Elkészítjük a pizzatésztát. Egy keverőtál aljába 2 deci langyos vizet töltünk, hozzáadjuk a szárazélesztőt és a cukrot, összekeverjük a mixer dagasztó spiráljával, hozzálöttyintünk 3 evőkanál étolajat, ezzel is eldogozzuk, majd a lisztet és a sót. Addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától. Minél tovább dagasztjuk, annál több levegőt kap és annál szebb lesz a tésztánk. Ha úgy látjuk, hogy nem kapunk egy kis cipócskát, ami elég jól össze van állva, módosíthatunk némi liszt, vagy víz hozzáadásával (minden liszt másmilyen, nincsenek pontosan meghatározható arányok). Szerencsére ez a fajta szárazélesztő akár egy kiló lisztet is megkeleszt, úgyhogy elég nagy a játékterünk…

Ha a tészta összeállt, tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen kétszeresére kelesztjük (fél-1 óra, a meleg függvényében).

Közben felvágjuk a füstölt húst, felkarikázzuk a hagymát, megreszeljük a sajtot és a fokhagymagerezdeket belepréseljük a tejfölbe.

Egy sütőlapot alaposan kiolajozunk, ebbe terítjük a megkelt tésztát. A széleit addig húzogatjuk, amíg a tészta fel nem veszi a tepsi alakját. Mazochisták használjanak sodrófát és nyújtódeszkát (lesz mit mosogatni).
175 fokon elősütjük, ez 5-6 percet jelent, amíg azt nem látjuk, hogy egy kéreg kezd kialakulni a tészta tetején. Ekkor kivesszük a sütőből, bekenjük a tejföllel, eloszlatjuk rajta a sonkát és a hagymát, majd megszórjuk a sajttal. Visszatoljuk a sütőbe, és addig sütjük, amíg a sajt széle pirulni nem kezd (kb. 20 perc).

Kovászos uborkát kínálhatunk hozzá.



Kisfiammal készülünk az óvodába, ezért Janikovszky örökbecsűjét olvassuk. Az egyik mesében Daninak van egy kincse, egy kulcs. A mese végén azt kérdezem a síró-pityogó-óvodába-egyelőre-még-nem-valótól:
- Neked van kincsed?
- Nincs.
- De van! – szól közbe a lányom – az anyukád az!

Egy fejcsóválás és hitetlenkedő tekintet a válasz.
- Anyu a bajátom! – mondja a kisfiam, miközben két keze közé fogja az arcomat.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nem is értem, miért nem találtam rá előbb a blogodra! Pont ilyen receptekre van szükségem!

Ez a történet pedig nagyon-nagyon kedves! Szerencsés anyuka vagy!

Névtelen írta...

Nagyon édesek a gyerekek, könnybe is lábadt a szemem. :)

A receptet kipróbálom, köszi, már régóta kiváncsi vagyok rá!

Vera

Anyul írta...

Köszi Vera :)