2008. január 29., kedd

Sárgarépával rakott karfiol






Ilyesfajta ételeken éltem megboldogult, ködbevesző leánykorom idején, amikor vegetáriánus voltam. Férjem nagymamája, aki szerencsére ma is él, és az egész életét tanyán, állatok felnevelésével töltötte, nem nagyon akart hinni a fülének, amikor ezt elmondtam neki. Próbálta értelmezni a helyzetet:
- Kacsát se, libát se? – kérdezte. Az végül is alig-alig számít húsnak gondolhatta.
Sejthető, hogy ebbe a családba bekerülve mi lett ennek a történetnek a vége. (vö: kép)

Hozzávalók:
1 fej karfiol
fél kiló sárgarépa
1 csokor petrezselyem
1 fej vöröshagyma
2 deci tejföl
1 tojás,
5 deka trappista sajt
olívaolaj
oregánó
bazsalikom
szerecsendió,
frissen őrölt bors,


A karfiolfejet egészben megpároljuk bazsalikomos, sós vízben. A hagymát apróra vágjuk, olívaolajon dínsztelni kezdjük, Hozzáadjuk a karikákra vágott pucolt sárgarépát, egy kicsit együtt pároljuk az olajon. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, sót, frissen őrölt borsot, oregánót és a karfiol főzőlevéből egy keveset. Lefedve addig hagyjuk puhulni, amíg a leve el nem fő, illetve a répa nem puha. A karfiolfejet rózsáival lefelé kivajazott jénai tálba fektetjük, beborítjuk a sárgarépával. A tojást összekeverjük a reszelt sajttal, a tejföllel, frissen reszelt szerecsendióval. A masszát a zöldségre halmozzuk, és addig sütjük, amíg a sajt pirulni kezd.

Önmagában is finom eledel, de ha szeretnék e következő párbeszédet elkerülni:

- Drágám, ízlett az ebéd?
- Finom volt, csak nem volt benne HÚS!

akkor köretnek adjunk mellé sült csirkecombot, netán virslit.

Tejfehérjementesen: hagyjuk ki a sajtot, használnunk növényi alapú tejszínpótlót. A jénait olajjal kenjük ki.
Gluténmentes.
Tojásmentesen
: hagyjuk ki a tojást.








Nincsenek megjegyzések: