2008. január 24., csütörtök

Mandulás almatortácska





„Pijos AUTÓ, mogyojóóóóóóó!” – énekli a kisfiam. Kis módosítással valami hasonló adja ennek a bécsi kávéházak hangulatát idéző süteménynek az alapanyagát.

Még pocakos koromban (De hiszen ma is az vagy! – a szerk. – Ja igen, de már nem úgy.), szóval pocakos koromban egy babamozi után felhívtam a barátnőmet, Ágit, hogy most tudok elindulni hozzá, 20 perc múlva, amikor megérkeztem ez a sütemény már ott illatozott a konyhájában. Szerelem volt első szaglásra!

10 deka barnacukrot (ennek hiányában kristálycukrot) összekeverünk 10 deka olvasztott – már nem forró – margarinnal, hozzákeverünk 1 tojást, 1 citrom reszelt héját, egy icipici sót, 12 deka lisztet, és 1 teáskanál sütőport. Dolgozzunk fakanállal. Kivajazott tortaforma aljára 2-3 hámozott almát felcikkezünk, meghintjük egy kis mazsolával, fahéjjal, pici cukorral. Ráterítjük a masszát. Nem baj, ha nem fedi be teljesen, a sütőportól úgyis megdagad a tészta. Meghintjük héjától megfosztott mandulával és egy zacskó vaníliás cukorral. Süssük 175 fokon 30-40 percet, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.



A manduláról úgy lehet eltávolítani a héját, hogy forró vízzel leöntjük, s ha kihűl, könnyedén lehúzhatjuk róla.

Ezt a süteményt bármilyen gyümölcsből, vagy gyümölcskombinációból elkészíthetjük, nálunk nagy kedvenc a szilvás, vagy az őszibarack-meggyes változat is. A tortaforma alá terítsünk alufóliát, hogy a lédúsabb gyümölcsök kicsorduló levét felfogjuk.

Azért hívom tortácskának, mert nem túl nagy mennyiség, az én kapcsos tortaformám 23 cm átmérőjű. Ha nagyobbat szeretnénk sütni, akkor a mennyiséget duplázzuk meg!


Tejfehérjementesen: Liga margarinnal

Gluténmentesen: kukoricaliszttel















Nincsenek megjegyzések: