2008. január 31., csütörtök

Hókifli





Ezt a receptet a nagymamámtól örököltem, aki a Nyugat-Dunántúlon nőtt fel, és akinek a főztjét nagyon-nagyon szerettem. Nagymamám korán megtanult főzni, háztartást vezetni, mert az apukája, a dédnagypapám, a spanyolnátha áldozata lett. Falusi tanító volt, olyan iskolában tanított, ahol a falu apraja-nagyja egy teremben ült, padsoronként a különböző korú gyerekek. Ide járt be a nagymamám kis totyogós korától kezdve, leült a hátsó padba, figyelte, hogy mi történik. Meg is tanult 4 éves korára olvasni. Úgy képzelem, ezzel a finom süteménnyel várta dédnagymamám, hogy befejeződjön a tanítás, és együtt ülhessenek az asztalhoz.

A receptet kétféleképpen lehet elkészíteni. Most a sietős változatot írom le, ekkor nem dagadnak meg annyira a kiflik. Ha kelesztjük a tésztát, akkor a sütemény nagyobb lesz, a következőkben leírom ennek a változatnak is a pontos elkészítési módját.

Tehát Hókiflik „Dolgozó lány”, „Sietős anyuka” módon.

Hozzávalók:
60 deka liszt
25 deka margarin
1 tojás sárgája
10 deka porcukor
4 deka élesztő
3 deci tej
egy evőkanál tejföl
Tölteléknek: lekvár, gesztenyemassza, mák, dió

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, a többi hozzávalóval összekeverjük. Ha szükséges, öntünk hozzá még egy kis tejet, vagy adunk hozzá még lisztet, hogy jól formázható tésztát kapjunk. 3 részletben sodrófával kerek lapot nyújtunk belőle, felcikkezzük, mint egy tortát.








Az így keletkező háromszögek talpára helyezzük a tölteléket, felsodorjuk, sütőlapra helyezzük. 175 fokon addig sütjük, amíg enyhén pirulni nem kezd (kb. 20 perc). Még melegen porcukorral megszórjuk.
Az eredeti recept szerint a töltelék lekvár (vigyázzunk, ne folyósat válasszunk), vagy egy kis tejjel, cukorral elkevert darált mák, dió. A gesztenyés töltelék már az én bővítményem, ezt is egy kis tejjel lazítjuk fel.




A tészta nyújtásában, a kiflipödrésben biztosan a gyerekek is szívesen segítenek majd. Mi gyakran sütünk együtt. Egy ilyen alkalommal. a tojás feltörésekor azt kérdezte a kislányom:
- Hol van a csibe?





Gyerekjáték!

Nincsenek megjegyzések: