2008. január 25., péntek

Hát ez piskóta!

Néhány gondolat piskóta-ügyben

A piskótát úgy készítem, hogy ahány tojás, annyi evőkanál porcukrot és finom lisztet számítok.

1. Először szétválasztom a tojásokat, a sárgájához hozzáteszem a porcukrot, kézközelbe helyezem a lisztet és az alján kikent, lisztezett sütőformát.
2. Géppel felverem a fehérjét.
3. Rögtön ezután a sárgáját a cukorral fehéredésig, majd a liszet. Ennyi idő alatt nem esik össze a hab és nem kell mixer-alkatrészt mosogatni.
4. A felvert hab harmadát fakanállal óvatosan belekeverem a sárgájába, hogy össze ne törjön. Ezután keverem bele a többit, így könnyebb.

+ 1 trükk: mindig egy irányba keverjük a habot, mert ha összevissza csináljuk, a kis levegőbuborékok összeütköznek és nem lesz elég kemény a hab. Akkor jó, ha a mixerkarral felhúzzuk és az így keletkező tojáshabkúp úgy is marad. Másképp is meggyőződhetünk róla: a megfelelően kemény hab akkor sem csúszik ki a tálból, ha a feje tetejére állítjuk azt. Vizsgálati módszernek mégsem javaslom…

Nincsenek megjegyzések: