- Ezt osszák el.
A folyamatosan pénzgondokkal küzdő, de folyton viccelődő Karinthy pedig egy jelentéktelen összegű érmét csúsztatott a főúrnak:
- Ezt pedig szorozzák meg.
Valami ilyesmi gondolat vezetett arra, hogy egy új sorozatot nyissak a blogban. Ha már utazni, wellnessezni, jacuzziban pezsgőzni nincs pénzünk kedvünk, attól még utazhatunk a képzeletünkben és filmek segítségével. Ha pedig valamilyen hozzáillő ételt választunk a mozis estére, akkor még teljesebb lehet az illúzió.
Vászon és terítő
A Mildred Pierce, az HBO
minisorozatának alapjául egy családregény szolgált, ami nem meglepő módon a
címszereplő életén keresztül mutatja be a 30-as évek Amerikáját. Itt rögtön
muszáj megjegyezni, hogy nagyszerű a zene, a kosztümök és a látvány, valóban
illúziókeltőek.
Mildred (Kate Winlet –
Emmy- és Golden Globe-díjat kapott ezért az alakításáért) háziasszony – a nők
sorsán keresztül nagyszerűen be lehet mutatni egy táradalom színét, fonákját -,
olyan háziasszony, aki épp a gazdasági válság idején válik el. Életösztöne és
veleszületett intelligenciája révén kiverekszi magát a fenyegető éhezés rémképe
elől. Anyatigris mivolta is segíti ebben, hiszen gyermekeinek nem kenyeret,
hanem kalácsot akar a szájukba adni. Sőt nemcsak kalácsot, hanem citromos,
almás, tökös pitét ad nem csak lányai, hanem emberek ezreinek a szájába, révén
hogy olyan vállalkozásba kezd, amihez a legjobban ért: éttermet és piteboltot
nyit, amit két másik vendéglő megnyitásával tetéz.
Mildred a szabad
lehetőségek hazájában él, ahol nem számít, hogy nő, sikeres üzletasszony,
tárgyalófél. De a nők egyenlő jogainak itt mintha vége is szakadna,
magánéletében nem ő az irányító. Akaratlan bábként hagyja, hogy férjei semmibe
vegyék, lánya terrorizálja, sőt még pofon is üsse. A filmszereplők
kapcsolatainak dinamikája végig leköti a nézőt. Mildred ahogy egyre sikeresebb
az üzleti életben, úgy épül le egyre jobban a családi élete, mígnem majdnem
tragédiába fullad kapcsolata nagyobbik lányával, a csodálatosan éneklő
koloratúrszopránnal, Védával. És a baj persze nem jár egyedül: a magánéleti
zűrzavar mellett nem jut kellő figyelem az üzletre sem, ami meg is bosszulja magát.
A történet végén - feltehetjük a kérdést: körutazáson vett-e részt Mildred ahol
a végállomáson leszállva a vonatról, azt konstatálhatja az ember, hogy éppen
innen indult, vagy a „sajnáljuk, lépj vissza a kiinduló mezőre!”-üzenet egy
megerősödött játékost szólít újra csatába.
A filmet, mely James M.
Cain regényét hűen követi – még a párbeszédek is azonosak benne – számos egyéb
jelöléssel és díjjal is jutalmazták.
Citromos habcsókpite
- Oh My, a lemon pie!
- Oh My, a lemon pie!
Ahogy megláttam a citromos
pitét a film nyitójelenetében, rögtön tudtam, hogy ezt nekem is ki kell
próbálnom.
A receptet egy arizonai
gasztroblogger, BackCountryBelle
oldalán találtam, aki nagymamájától egy levélben kapta meg. Együtt akarták
megsütni, de erre nem került sor, ezért a nagymama tollat ragadott, hogy az
unokája mindenképp megkapja azt a receptet, amit negyven éven át használt.
Bloggerünk nagynénje a nagymama temetésének előestéjén összegyűjtötte családja
hölgytagjait a házában és együtt megsütötték a nagymama híres süteményeit, hogy
így is emlékezzenek rá.
Hozzávalók
A tésztához
1 1/2 bögre liszt
12,5 deka vaj
1 tk cukor
1 kk só
6-8 ek hideg víz
A citromos töltelékhez
1 ½ bögre cukor
6 ek. étkezési keményítő
2 bögre hideg víz
5 tojás sárgája
2 és fél citrom reszelt
héja és leve
2 ek. vaj
A habhoz
5 tojás fehérje
5 ek kristálycukor
1/8 tk borkősav
A tésztához összekeverjük
a liszttel a cukrot és a sót. Hozzáadjuk a kockákra vágott hideg vajat, és a
mixer dagasztóspiráljával keverünk rajta párat. Ezután elkezdjük hozzáadni
evőkanalanként a hideg vizet. Bármilyen hihetetlennek is tűnik eleinte, ettől
szépen össze fog állni a tészta.
Folpackba csavarjuk, hűtőbe
tesszük pihenni legalább 2 órára (akár kér napig is eláll).
A pihenőidő után
alálisztezünk, kinyújtjuk és a kivajazott sütőformába fektetjük.
A fodrosszélű
kerámiatálamat használtam, de nem véletlen a hagyományos piteformák ferdén dőlt
oldala: ebben szépen a helyén marad a tészta széle, nem hajlik vissza.
175 fokon 20 percig
elősütjük. Kivesszük a sütőből, kihűtjük.
Ráhalmozzuk a
citromkrémet:
Az 5 tojás sárgáját kicsit
felverjük egy acéllábosban.
Összekeverjük a cukrot és
a keményítőt a vízzel, hozzáadjuk a tojássárgájákhoz. Állandó keverés mellett
lassú tűzön felforraljuk, majd még egy percig főzzük. Valóban az utolsó percben
sűrűsödik össze pudinggá.
Ekkor beletesszük a
citromhéjat, a citromlevet és a vajat. Jól elkeverjük.
Langyosan ráhalmozzuk a
tésztára.
A tojásfehérjéket
összekeverjük a borkősavval és a cukorral, keményedésig verjük.
Ezt a puding tetejére
tesszük, ízlésesen elrendezzük.
Van, aki egy nagy kúpot
formáz, van, aki több kis halmocskát.
Visszatoljuk a sütőbe és
még 10-15 percig sütjük.
A filmben nem sütötték át
még egyszer, de a gyakoribb megoldás mégiscsak az átsütés – talán más is tart a
nyerstojástól, épp úgy, mint én.
Isteni citromíze van.
Mondogattam kislányomnak, aki a krémet keverte, hogy esetleg víz egy része
helyett legközelebb lehetne beletenni összetört epret is, vagy más passzírozott
gyümölcsöket. Ez csak addig tűnt jó ötletnek a számára, amíg meg nem kóstoltuk
a krémet, azt mondta, hogy ez csakis citromos lehet.
Melegen-hidegen egyaránt
lehet tálalni, sőt fagyit is kínálhatunk mellé.
Én melegen jobban
szeretem, mint a legtöbb ételt. A szombat reggel a frissen vett kiskifli
melegségét például mindenféle módokon próbáljuk megóvni, mert az a legjobb,
amikor a tányérunkon kettévágva ráolvad az aranysárga vaj.
Tudja ezt a meleghez való
vonzódásomat a kisfiam is, aki a kiránduláson a napsütötte tisztáson lelt
tobozzal a kezében örömmel szaladt oda hozzám:
- Még meleg!A citromos habcsókpite pedig mától bevonul a családi kedvencek közé.
3 megjegyzés:
Szia! Azt szeretném megkérdezni mekkora bögrével kell a hozzávalókat kimérni,mekkora legyen az űrtartalma kb 2,5 dl? Köszi a választ: Mónika
Kedves Moncsi,
a bögre, az egészen pontosan 225 ml, gy a két és féldecis bögrét nyugodtan használhatod (némi helyet hagyva a pereméig).
Köszönöm a választ!
Megjegyzés küldése