A vendéglőben a környező asztaloknál ülők szemei is mind rám
szegeződtek, az asztalunknál csend lett. Onnan jöttem rá, hogy hülyeséget
beszélek. Mivel gondolatban már azzal foglalkoztam, hogy kanalazom a gőzölgő
húsgombóclevest. Úgy képzeltem, hogy sok, nagyon sok cérnametéltet is kapok
hozzá. Visszatekertem a jelenetet addig, hogy „és önnek mit hozhatok?”
„Cérnametéltet!’ – mondtam én.
Megnyugtattak, hogy lesz benne.
Húsgombócleves
Kisfiam szerint az ebédben van hús. A leves pedig húsleves.
Nos, ezzel a levessel mindkét elvárásnak eleget teszek.
Klasszikus recept, minden évszakra. Gyorsan elkészül. Öt
literes lábosban szoktam főzni.
Hozzávalók
Minél több féle leveszöldség
Egy fej vöröshagyma
Egy cső zöldpaprika
Egy csokor petrezselyem
10-15 fekete borsszem
Só
2.3 sáfrány-szál, ha van otthon
A húsgombócokhoz
40-50 deka darált hús
2 gerezd fokhagyma préselve
6 ek zsemlemorzsa
1 tojás
Majoranna
Só
Bors
Cérnametélt (mert szerintem a levesben a tészta:
cérnametélt)
A leveszöldségeket megpucoljuk, az általunk kedvelt méretre
vágjuk. A zöldpaprikát egészben hagyjuk. Mindig teszek a húslevesbe, mint ahogy
a felső, szennyezett héjától megfosztott, egész vöröshagymát is. A téli
időszakban a friss zöldség mellett mélyhűtött zöldségkeverékből is szoktam
beletenni a levesbe (pl. ceruzabab, kukorica, karfiol, brokkoli), hogy minél
változatosabb legyen.
A sóval, a szemes borssal és a zöldpaprikával feltesszük
főni.
Közben összekeverjük a húsgombócokat a hozzávalókból, és
diónyi gombócokat formálunk belőle. Ha a zöldségek már majdnem megpuhultak,
beletesszük a húsgombócokat és még fél óráig főzzük a levest. Ha kész, frissen
aprított petrezselyemmel megszórjuk. A petrezselyemnek nagy a C-vitamin
tartalma, ezért annak megkímélése miatt jobb, ha ezzel már nem főzzük tovább.
Közben elkészítjük a cérnametéltet is, a levesből vett
lével.
Tejfehérjementes.
-
Anyukám ez a husi olyan puha. Jaj, nagyon finomat
főztél, én nagyon szeretem ezt! Olyan jó, hogy ezt főzted! Talán még a
medvetalpnál is finomabb!̽
̽(aki olvasta a Winnetou-t,
annak bizonyára nem meglepő, hogy a világ legfinomabb étele a medvetalp!)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése