- Azt tudtátok, hogy én mindenkinél előbb
ébredtem fel? – rendszeresen ezzel a beköszönő mondattal érkezik a konyhába a
jóízű alvás nyomait magán viselő ürgeszemű kisfiam a nyári reggeleken, amikor
mi már többnyire túlvagyunk a reggelin, és épp a napi (elektronikus) sajtó
átböngészésével, a harmadik bögre tea megivásával, kellemes fecserészéssel
vagyunk elfoglalva, miután felkelésünk után kiságyában először is betakargattuk
édesen alvó dedünket és úgy döntöttünk, hadd aludjon még. Leánykánk amúgy is be
szokta jelenteni ágyban olvasási szándékát. Amikor rámutatunk arra a tényre,
hogy a körülmények ennek némiképp ellentmondani látszanak, hevesen tiltakozik.
Ennél is meglepőbb unokahúgom kijelentése, miszerint ő sohasem alszik.
Bár ebben lehet valami logika, elvégre, amire vissza tud gondolni, akkor mindig
ébren van.
A kisfiam barátja is magabiztosan állította, hogy ő pontosan tudja, hogy
mi fog történni a filmben, amit életében először látott nálunk.
Szeretem, amikor a képzelet még
annyira élénk, hogy tökéletesen valóságos az elképzelt világ.
Az úgy volt, hogy
szomszédasszonyom gombatrágyával készítette elő a talajt a veteményesében és ez
olyannyira jó megoldás, hogy rengeteg zöldség termett nála. Így mi is kaptunk
egy nagy tál paradicsomot. A csodaszép arany és piros lampionparadicsomoknak
nem lehet sem főve, sem nyersen ellenállni!
Hozzávalók
Csirkemell
Paradicsom
Fekete olajbogyó
Fokhagyma ízlés szerint
Újhagyma
Friss oregánó
Só
Szeretem a sütőzacskót, mert
olyan finom puhára párolódnak benne az ételek. Viszont az előkészületek során
kiderült, hogy amit a fiókban sütőzacskónak gondoltam, az valójában befőző
fólia. Sebaj, kislányommal hajtogattunk alufóliából két tasakot.
Egy nagy tálban összekeverjük a
zöldségeket: a félbevágott paradicsomokat (ha nincs apró paradicsomunk, akkor
vágjuk több darabba), a karikákra vágott újhagymát, a préselt fokhagymát.
Hozzákeverjük a sót, az oregánót és a fekete olajbogyókat. Olaj nem szükséges.
Eredetileg akartam beletenni, de tökéletesen elfelejtettem és egyáltalán nem
hiányzott!
A csirkemellet vékony szeletekre
vágjuk és hozzákeverjük a zöldségekhez. Beletöltjük a tasakokba, majd 200 fokon
50-60 perc alatt készre sütjük. Rizzsel tálaljuk.
Ha 15 deka csirkemellet eszünk meg ebből az ételből, akkor az hozzávetőleg 250 kcal. Ezt 10 deka főtt rizzsel (130 kcal) elfogyasztva bőven az 500 kalória alatt maradunk!
Ha 15 deka csirkemellet eszünk meg ebből az ételből, akkor az hozzávetőleg 250 kcal. Ezt 10 deka főtt rizzsel (130 kcal) elfogyasztva bőven az 500 kalória alatt maradunk!
Gluténmentes.
Tejfehérjementes.
Tojásmentes.
A két kisfiú rendkívül érdeklődő,
sokat is tudnak a világunkról, igaz az információk néha kicsit összekeverednek
(vö. római harcosok és közben fapuskával lőnek). A vendéggyerek például
elmagyarázta, hogy az egész világ molekulákból áll. Szemléltetni is szerette
volna, amiről beszél, ezért példa után kutatva körülnézett:
- Például van függönymolekula is!
– vágta ki a nagy tudományt.*
* Egyik kedvenc filmem, a Gyalog
galopp jelenetére emlékeztetett, amikor a várban áll az ablaknál a várúr a
fiával, körbemutat birodalmán és azt mondja:
- Egy szép napon ez mind a tiéd
lesz, fiam!
- Mi, a függöny?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése