2009. február 19., csütörtök

Sült paradicsom-cukkini saláta


Egy újabb fogyis recept. Nyáron nagyon szeretem a slátaebédeket, de a télen valahogy vágyom a főtt étel után. Így ötvöztem a kettőt: sült salátát készítettem. Zárójelben megadom a pontos mennyiséget, mert a kalóriát is kiszámoltam hozzá. Ebből a mennyiségből két csinos jénai edénybe jutott, a negyede már elég lehet egy ebédre. De ha a felét esszük meg (mint e sorok falánk írója maga is tette, igaz szerénységet mímelve több részletben emelve a sütőedény tartalmát a tányérjára), az sem elvetemültség, mert az egész étel energiatartalma 636 kalória (ha az olíva olajat elhagyjuk, számítsunk 90 kalóriával kevesebbet), a feléé tehát 328.
A sült paradicsom pedig különlegesen egészséges, mert egyik hatóanyaga a likopin, amely egy antioxidáns, a legnagyobb koncentrációban nem a nyers, hanem a sült(főtt) paradicsomban található meg.


Hozzávalók
2 kisebb cukkini (30 deka)
2 paradicsom (30 deka)
30 deka kaukázusi kefir
5 deka fetasajt
5 deka olajbogyó
friss bazsalikom (vagy szárított)
jelzésértékű snidling vagy újhagyma
2 gerezd fokhagyma
bami göreng fűszerkeverék (vagy wok, vagy lestyán, urambocsá’ biovegeta…de azt inkább mégse)
olívaolaj (elmaradhat)

A tűzálló edényünk alját kikenjük az olívaolajal (elszántabbak ne tegyék). Szépen kirakjuk a vékonyra felkarikázott cukkinivel. Cukkinival. Megszórjuk a fűszerkeverékkel. Ráhelyezzük a vékony (fél)karikákra vágott paradicsomokat. Megszórjuk az apróra vágott bazsalikomlevéllel.

A kaukázusi kefirben elkeverjük a zúzott fokhagymát, egyenletesen elosztva óvatosan az edénybe öntjük.

Művünk tetejére morzsolunk-szórunk-tördelünk feta sajtot, és az egészet megkoronázzuk némi snidlinggel és olajbogyóval.

175 fokon 20-25 percig sütjük.


Tojásmentes.
Gluténmentes.

Gyerekeimmel sétáltunk, és hallgattuk, hogyan csicseregnek a madarak.
Kisfiam megkérdezte:
- Kinek énekelnek a madarak?
- Mindenkinek.
- Nekem is?
- Neked is.
- Köszi! – mondta és ugrándozva baktatott tovább.














2 megjegyzés:

Maimoni írta...

Szia!
Ide írom neked a videó-beillesztést.
Szóval (gondolom, a youtube-ról szeretnél), a kiválasztott videó mellett jobbra van két sor: az egyik az URL, a másik ez a bizonyos "embed". Kijelölöd az "embed" sort, majd ctrl C - ctrl V-vel beilleszted a blogon a bejegyzésbe (tehát nem úgy, mint a fotót, hogy arra a kis ikonra kattintasz), de úgy, hogy előtte, a bejegyzés jobb felső "fülét" átváltod az "írás"-ról a "HTML-kód szerkesztésé"-re. Aztán visszatérsz az "Írás"-ra. És akkor az előnézet már mutatja is a beillesztett videót.
Hú, remélem, nem voltam túl zavaros. Ha nem megy, szólj! Sok sikert!

Maimoni írta...

A házi videó egyszerűbb: rákattintasz arra a kis ikonra ott a készülő bejegyzés szövege fölött - a fotómellékelés melleti a videós - és kiírja, hogy tallózás, és akkor a gépedről kitallózod a videót. Aztán beírod a lentebbi sorba, hogy mi legyen a címe. És mehet. Ha mégsem megy, lehet, hogy túl nagy a mérete.