2009. február 12., csütörtök

Batyubál II.




- Töltött batyu

Szeretem azokat a képeket, aminek az egyik kis részletében megismétlődik az egész kép. Például fog egy kislány egy könyvet, aminek a hátulján egy olyan kép van, amin fog egy kislány egy könyvet, aminek a hátulján…
Egy kicsit ez a recept is ilyen, a batyubálban a batyuból előkerül a kisbatyu…na jó azt viszont nem batyuval töltöttem meg….


Hozzávalók:
A tésztához30 deka liszt
30 deka juhtúró
15 deka margarin

A töltelékhez25 deka füstölt tarja
½ deci tejföl
friss bazsalikomlevél vagy szárított oregánó

A tetejére1 tojás
szezámmag vagy fekete kömény


A tészta összetevőit összegyúrjuk. 2 órát pihentetjük. Vagy nem.

A füstölt tarját ledaráljuk, vagy apró darabokra vágjuk, összekeverjük a tejföllel és a fűszerrel.

A tésztát vékonyra kinyújtjuk (2-3 mm). Nem kell alálisztezni, nem ragad. Körülbelül 5x5-ös négyzetekre vágjuk, a töltelékből kis halmokat helyezünk a közepére. A négy sarkát összefogjuk, mint egy kis batyut, a széleket összenyomkodjuk.

Sütőpapírral kibélelt sütőlemezre helyezzük. A tetejüket megkenjük egy felvert tojással. Megszórjuk szezámmaggal vagy feketeköménnyel.
175 fokon - közepes lángon - 25 percig sütjük, amíg enyhén pirulni nem kezd.
A képen látható mennyiség kétszerese lesz.

További töltelék-ötleteim
Arra vigyázzunk, hogy a töltelék sűrűsége olyan legyen, ami nem folyik, hogy ne folyjék ki a batyucska kis résein:

SajtosReszelt sajt, tejföl, kakukkfű vagy zúzott fokhagyma (vagy mindkettő)

Fetás-spenótosFeta, csíkokra metélt spenótlevelek, zúzott fokhagyma, frissen őrölt bors

Kapros-túrós
Túró, tejföl, kapor, frissen őrölt bors, enyhe sózás

Olívás-túrósTúró, tejföl, olíva, enyhe sózás

HalasSzardínia vagy tonhalkonzerv, tejföl, apróra vágott petrezselyem

GombásApróra vágott gomba, tojás, kakukkfű



Kisfiam tűzoltó lesz a farsangon. Sam, a tűzoltó a példaképe. Gyakran énekli is: „az igazi hőőőőőőőős!”. Nem tudom, hogy Sam miatt lovagias gondolkodású a fiam, vagy az ő lelki beállítottságához felel-e meg Sam. Mindenesetre már most látszik, hogy a segítségre szorulókat fel akarja karolni, az életet pedig a praktikus oldaláról szemléli.
Tűzoltópalántám a nagymamájával töltött egy délutánt, nem volt nehéz rájönnöm, hogy mi volt a téma.
- A Hízuskát akik bántják, azt majd lepuskázom és bezájom! (szerencsére nincs még fogalma a lepuskázás igazi mibenlétéről).
Szemléltető oktatásban részesülhetett, mert még ezt is hozzátette:
- És aztán levágom azt a – félve írom – jonda haját, hogy olyan szép jövid legyen, mint netem!

B-tervet is szőtt, ezzel az ötletével tegnap állt elő:
- Kiakasztom a Hízuska lábát és kezét és a josszaknak, akik bántják, beakasztom!

Hát jó, hogy nem az ellensége vagyok a kisfiamnak!











2 megjegyzés:

Fruzsi írta...

Mint a hugi :) volt szerencsém azonnal kipróbálni. Ezzel várt engem a nővérkém, és mondhatom, hogy eszméletlenül finom volt. Mindenki, aki megkóstolta, csak ennyit tudott mondani: MMMmmmMMMMmmmmMMMMM

ZoknisPanka írta...

Nagyon guszta... :)
Ha van kedved játszani, nézz be hozzám. :)