Sokat próbálkoztam a görög salátával, míg kikísérleteztem a nekem leginkább ízlőt. Ezek után döbbentem láttam a Spektrum tévé Görög örömök (vagy valami hasonló című) adásában, amint egy echte görög háziasszony a görög szigetvilágban, háttérben az égszínkék tengerrel pontosan így készíti el ezt a salátát. Azt hiszem az mutatkozik meg a népies konyhában, ami amúgy az egyik kedvenc elvem: az egyszerű nagyszerű.
A képen látható salátástálban kibékültek a görögök és a törökök, mert bár a saláta neve görög, a fekete olajbogyót Török Ciprusról hoztam hozzá. (esküszöm a török olajbogyóra, főleg, ha fekete)
Hozzávalók:
3 paradicsom
1 kígyóuborka
bő negyed fej lilahagyma (lehet több is, ha valaki szereti a hagymát)
fél citrom leve
5-6 kanál olívaolaj
só
friss oregánó
15 deka feta sajt (vagy ha török pártiak vagyunk, beyaz peynir)
fekete olajbogyó (vagy ha nincs a közelünkbn megbízható fekete olajbogyó - és bizton állíthatom, hogy Magyarország lefedettsége ebből a szempontból gyötrelmes - akkor zöld)
A zöldségeket értelemszerűen felaprítjuk. A hagymát vékony karikákra vágjuk, a paradicsomokat én először félbe, majd negyedbe vágom és úgy vágom vékony szeletekre, az uborkát felkockázom. Egy tálba teszem, összekeverem a fél citrom levével, a sóval és az olívaolajjal. Elméletileg 1:3-hoz a salátaöntetben az ecet (citromlé) és az olaj aránya. Ezt összekeverhetjük egy kis üvegedényben is, ha meg szeretnénk bizonyosodni a megfelelő arányokról. Hozzáaadjuk a friss, felaprított oregánót (télen a száraz is megteszi). Összekeverjük a salátát, vigyázva, hogy a paradicsom össze ne törjön, de ügyelve, hogy a sós-citromos-olajos lé átjárja a zöldségszeleteket. A tetején elhelyezzük ízlésesen a kockára vágott fetát és az olajbogyót. Figyelem! Sohasem keverjük el, mert akkor a feta összetörik és tulajdonképpen a salátaöntet részévé válik. Ha szeretnénk egész sajtdarabokkal találkozni a tányérunkon, akkor óvatosan adagoljunk, megkímélve a sajtkockákat. Nem utolsó sorban csinosabb is így.
És hogy még egy kicsit borzoljam görög barátaink idegeit, a tálat egy török kilimen helyeztem el.
(pironkodó szmájli).
Szisztok! Amit én szoktam itthon készíteni,azt is görög salátának hívom,de köze nincs hozzá.Ugyanis utálom az olívabogyót,és az oregánót is,viszont teszek bele minden mást:
VálaszTörlés-uborkát
-paradicsomot
-paprikát
-salátát
-újhagymát
-kevés vöröshagymát
-kevés lilahagymát(nem mindíg)
-kockázott feta sajtot
-és amit boltban általában lehet kapni ezersziget öntetet por forájában,natúr joghurttal összekeverem,és nyakon öntöm az egészet.
-állni hagyom kb.1 órát hűtőben,és már fogyasztható is.
Tisztelet a görög mestereknek !
VálaszTörlésUgyanakkor az utóbbi magyar "béta" verzió
nekem is jobban bejön ! Friss alapanyagokból készítve nincs párja !!! :P