2009. március 28., szombat

Annácska hangjegyfüzet(e)

- Panna Cotta

Nem jó az időzítés. Közhelyszámba megy lassacskán, annyira viszont még nem régi, hogy retro érzést keltsen.
Viszont gyors, tulajdonképpen olcsó és más édességekkel összevetve egészséges is. Úgyhogy éppen a blogomba illik.

Egy kedves, Franciaországba férjhez ment hazánk lányától kaptam a receptet. Ezúton is köszönet érte!

Hozzávalók
4 dl tejföl
1 dl + 8 kanál tej
1 vaníliarúd vagy 1 vaníliás cukor
75 g kristálycukor
5 levél zselatin

A tetejére:
gyümölcsöntet


A recept szerint folyékony tejföl (creme liquide) kell hozzá, amit a mi lányunk szíves közlése alapján 2 deci tejföl és 4 evőkanál tej összekeverésével lehet elkészíteni. Az így kapott hígabb tejfölt össze kell keverni az 1 deci tejjel, beletenni a vaníliásrúd magjait vagy annak hiányában 1 zacskó vaníliás cukrot (mondjuk olyat, amiben eredeti vanília is van; mivel ez tizedannyiba kerül, mint a vaníliarúd, de nem csak tizedannyira finom, ezért meglehetősen jó ár-értékarányt érhetünk így el – már ha ez a szempont fontos). Lassú tűzön melegítjük forralásig. Ekkor belekeverjük a cukrot.

A zselatinlapokat a leírásnak megfelelően kezelve hozzáadjuk a krémünkhöz. A Belvárosi orvos készítményét bele kell tenni hideg vízbe, felolvasztani, majd ezután ugorhat a forralt tejkeverékbe.

Formákba öntjük kevercsünket, majd ha kihűlt, hűtőbe tesszük.
Eldobható műanyagpoharat használtam, amit a hűtőből kivéve levágtam róla úgy, hogy a pohár száját körbe-körbe bevagdostam és csíkokat képezve a pohár oldalából, lehúztam róla. Így csúsztattama tányérra a kis tejföl-puding kúpokat.


A tetejére valamilyen gyümölcspüré, -lekvár, -szósz illik.
Ehhez most összefőztem málnát, fekete és piros ribizlit egy kis kristálycukorral, s a tetejére - melléje halmozva tálaltam.

Tojásmentes.
Gluténmentes.


Kisfiamat nagyon foglalkoztatja élet és halál kérdése.
- Miért születtünk? –kérdezi.
- Azért, hogy szeressünk! – vágja rá a lányom.

Bababla - Valaki nevel valakit


Ha egy üzlet egyszer beindul...menthetetlenül ráKATTantam a blogolásra.



Formálom a gyerekeimet. Vagy ők engem? Valaki nevel valakit. A meccs fordulatairól a bababla című blogomban olvashatsz. KATT a jobb felső sarokban található linkre!

2009. március 21., szombat

Spenótos haltekercsek gyömbéres-tejszínes szósszal




Kalandos úton került hozzám egy nyers gyömbér. Egyenesen Bécsből jött. Mivel az idő túl gyorsan telik, és nem jutott idő a közös főzőcskézésre, a tulajdonosa nálam hagyta, azzal a felkiáltással, hogy legközelebb a blogomban szeretné látni. Íme.

Hozzávalók
tengeri halfilé
spenót levelek
olívaolaj
fokhagyma

bors
egy citrom
egy csokor petrezselyem
fekete olajbogyó

A mártáshoz
3-4 centis friss gyömbér
negyed fej vöröshagyma
pár levélke bazsalikom
2 deci tejszín
2-3 evőkanál olívaolaj



A spenótleveleket kierezzük, olívaolajon a zsírjára sütjük, azaz addig pároljuk az olajban, amíg a kieresztett levét elfővi. Sózzuk, borsozzuk, a végén megfutattunk rajta 2 gerezd fokhagymát, épp csak amíg az illatát megérezzük. (ez a „zöld bóbita” a spenótos tojásos nokedli receptjében is).

A halfiléket kiterítjük, és bekenjük a spenót masszával. Egy-két haltekercsbe kimagozott fekete olajbogyót is tettem. A fekete olajbogyó csak az én perverzióm a családban (na jó, a férjem is hajlandó megenni), úgyhogy nem az összesre tettem, készült csak spenótos változat is. Feltekertem a halszeleteket, 2 fogpiszkálót szúrtam bele, hogy rögzítsem őket, és a tekercseket egy tűzálló tálba tettem szép sorjában. A tetejükre citromkarika került és az egészet megszórtam végül egy csokor apróra vágott petrezselyemmel is.

175 fokon 25-30 perc alatt készre sütöttem.

Közben elkészítettem a mártást.

A spenót visszamaradt olaját kiegészítettem egy kicsit, egy negyed fej nagyon apróra vágott vöröshagymát megdinszteltem rajta. A tűzről lehúzva hozzáreszeltem a gyömbért, hozzáöntöttem a tejszínt, megsóztam és lassú tűzön addig kevergettem, amíg besűrűsödött. A főzés vége felé egy pár durvára vágott bazsalikomlevelet is beleszórtam.

Az ételt rizzsel és friss salátával ettük. A gyerekek kedvéért a jól bevált, szelídebb ízű tartárt is feltálaltam, mert a gyömbér enyhén csípős.

A férjem ebéd után csak ennyit mondott: csillagos ötös.

A lányom meg azt, hogy most úgy fogja megcsinálni a matekleckéjét, mint a karikacsapás. Mivel azzal „szédítettem”, hogy egye csak szépen, a hal okosít.

Gluténmentes.
Tejfehérjementes
(a mártást tejszínpótlóval készítve).

Itt a tavasz, ha nehezen adja is magát. Ennek olyan jeleivel találkozunk, mint például az ablakon berepült, ám gyöngécskének bizonyult katicabogár. Kisfiam intézkedős típus, rögtön a tettek mezejére lépett. A füléhez illesztett egy játék fél tojást és már mondta is:
- Szia állatorvos! A katica meghalt. … Értem. Szia!
- Mit mondott az állatorvos? – kérdeztem tőle.
- Hát hogy nagyon nem tud már segíteni.

Tavasz lesz, gyönyörű. Néha fájdalmasan gyönyörű, mint Vivaldi Négy évszakának Tavasza.

2009. március 14., szombat

Bögre tészta - sütemény tojás nélkül

Én ma úgy jártam, mint Proust a madeleine-nel. Megsütöttem nagymamám süteményét és az illatok visszarepítettek gyermekkoromba, régen érzett érzések, régen látott látványok, régen gondolt gondolatok közé. A szaglóközpont közel van az érzelmek központjához az agyban, ez lehet a magyarázata, hogy semmi sem hív elő olyan pontosan érzéseket, mint a különféle illatok.

Az alaprecept mind a Hóvégi sokadika, mind a Gyors rizs helyett rovatokba beleillik, sőt kicsit változtattam rajta, így kis jóindulattal még egészségesnek is mondható.

A nevét azért kapta, mert bögrével kell kimérni a mennyiségeket – nagymamám idejében nem is sejtették, hogy Amerikában ez a mértékegység…


Hozzávalók
1 bögre liszt
1 bögre cukor
1bögre tej
½ bögre mák vagy dió, vagy mandula, vagy mogyoró
1 cs. sütőpor

A megadott mennyiségeket összekeverjük – a sütőport először keverjük a liszthez, ne közvetlenül érintkezzen a tejjel. Kizsírozott, kilisztezett tepsibe fektetjük, 175 fokon 60 percig sütjük.

Annyit módosítottam rajta, hogy a liszt felét kicseréltem teljes kiőrlésű lisztre, gondolván, hogy a mák elfedi majd a cserét. Igazam lett. A cukor fele helyett is barna cukrot használtam, és belekevertem egy nagy almát lereszelve – az alma jól illik a mákhoz.






Tojásmentes.







Állásinterjúra készülődtem és önkéntelenül sóhajtottam egyet.

- Mért sóhajtasz? – kérdezi a lányom.
- Mert feszült dolog elmenni állást keresni és fárasztó is.
- Akkor képzeld úgy, hogy ott vagyok.

És valóban, amint kinyitottam, a kisbabakori képe mosolygott rám a szótáromból, amit használnom kellett a felvételin.

2009. március 13., péntek

Kossuth Lajos azt üzente…




….a csata után feltétlenül fog enni a Kossuth-kifliből, úgyhogy meg ne egyétek az utolsó szálig!

Nem tudom, mért Kossuth-kifli a neve, biztos azért, mert szerette (vajon a citrom akkoriban mindennapos volt-e?) Olyasmi ez, mint hogy minden településen van Petőfi utca, mondván, ott járt, lakott, mondott verset koszorús költőnk.
Hogy Petőfi 25 évébe belefért-e ennyi hely meglátogatása, és hogy Kossuth kóstolta-e valaha ezt a kiflit, fedje jótékony homály. A receptet viszont elárulom.


Hozzávalók

9 tojás
18 deka vaj vagy margarin
36 deka porcukor
36 deka liszt
½ citrom leve

A tetejére:
darált dió
porcukor



A tojásfehérjéket elválasztjuk a sárgájuktól. A fél citrom levét kifacsarjuk. Egy edénybe kimérjük a vajat és a cukrot. A mixerrel felverjük a fehérjét habnak. Majd egy külön edényben a vajat és a cukrot keverjük össze, egyesével-kettesével hozzáadjuk a tojássárgájákat. Hozzákeverjük a citromlevet is, végül a lisztet. Fakanállal óvatosan hozzákeverjük a tojáshab egyharmadát, majd ha ezzel szépen elkeveredett, akkor az egészet.

Azért jó ez a sorrend, mert ennyi idő alatt nem esik össze a hab, viszont nem is kell elmosni a habverőket, hiszen a sárgája után nem lehetne a fehérjéket felverni. Fordítva viszont igen.

Egy kivajazott, kilisztezett tepsibe simítjuk a nyers tésztát, tetejét megszórjuk darált dióval és porcukorral.

175 fokon 50-60 percig sütjük, amíg a széle pirulni nem kezd.

Ha kihűlt, egy nagyobb pogácsaszaggatóval félholdakat vágunk belőle.



Hadd dicsekedjek egy kicsit.
Főztöm népszerűsége családom körében töretlen. Kislányom egyik nap vacsora közben ezt mondta:
- Tudod, mivel tudnád ledöbbenteni a világot? – ezen a ponton végigfutott számtalan lehetőség a fejemen, úgymint hiányos öltözékben táncolni; előadni a magánszámomat a kultúrálatlan vásárlóról, amit szigorúan csak a családomnak tartogatok; esetleg mégis engedni a fáradtságnak és hajmosás nélkül elmenni dolgozni.
- Nem, mivel? – kérdeztem.
- A főzéseddel! Még a marslakók is jönnének elékérni a recepteket!

Hát ha ez nem is igaz, ugye, és elsősorban nem a marslakók miatt, én nagyon megörültem ennek a sikernek. Kisebb korában egyáltalán nem evő kislánykámtól kaptam ugyanis, aki felett sopánkodva többször is megállapítottuk, hogy sűrű lehet a falunkban a levegő, hogy mégis nő ez a gyerek valamitől…

2009. március 6., péntek

Bőrös malacsült párolt káposztával



Már régóta foglalkoztat engem ez a kérdés. Nézegettem sok receptet, de a végső lökést az akciós malacsüldő adta meg. 1000 forintért egy tekintélyes hosszúságú, gyönyörű rózsaszínű karajt kaptam.

Hozzávalók
bőrös malacsült
fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1-2 szál zeller
1 cső zöldpaprika

köménymag
frissen őrölt bors
étolaj

A locsolgatáshoz
1-2 evőkanál méz
1 deci sör

A húst megspékeltem fokhagymagerezdekkel. Kis utat vágtam a húsba és belecsúsztattam egy-egy fokhagymagerezdet, olyan távolságot tartva, hogy lehetőleg minden majdani szeletbe jusson majd egy.

Szűk egy deci étolajba kevertem tekintélyes mennyiségű zúzott fokhagymát, frissen őrölt borsot, köménymagot és sót.

A malac bőrét beirdaltam – irdatlan nehéz volt - majd leápoltam a fokhagymás-étolajas pakolással.

Egy tűzálló tál aljára lefektettem vöröshagyma karikákat, erre kerültek a paprikakarikák, majd a zeller szárak. Ráfektetem a húst. Felöntöttem fél liter vízzel.

200 fokon másfél órát sütöttem. Közben egyszer megfordítottam, hogy mindkét fele piruljon.

Összekevertem a sört a mézzel, és másfél óra után negyedóránként meglocsolgattam vele a sültet. Így még egy órát sütöttem.


Hagymás krumplival és párolt káposztával tálaltam.

A párolt káposztába mostanában belereszelek egy-két almát is. Egy francia főzős műsorban láttam, hogy a sztárszakács hagymát is és almához illő fűszereket – fahéjat, szegfűszeget is tesz a párolt káposztába. Ennyire nem vagyok merész, de az alma édessége a bors csípősségével keveredve igencsak a kedvünkre való.

Tejfehérjementes.
Tojásmentes.

Kismamaságom egyik utolsó fellegvárát számoltam fel, 7 év után elemet cseréltettem az órámban. Egyre növekvő mértékben tagolja újra a könyörtelen perc- és óramutató számomra az időt, az „Anyu éhes vagyok, álmos vagyok, menjünk a játszótérre!” eseménysorok helyett.
Mindeközben elképedve állapítom meg, hogy az óra már 20 éves.
- 20 éves? – kérdezi a lányom.
- Igen, a 18. sz…
- …században kaptad?

Hát majdnem….











2009. március 4., szerda

Cukkini krémleves

Hát semmi nem lehet tökéletes, ahol bazsalikom és egyéb „odori”, illatos fűcsomó bőségesen kapható, ott kapor nincs, és fordítva. Pedig a kapor az egyik kedvencem és a cukkini-krémleves fontos alkotóeleme.
A cukkini krémleves többarcú. Ha akarom könnyű nyári, ha akarom melegítő téli, ha akarom étvágygerjesztő a főfogás előtt, ha akarom, maga a főfogás, ha akarom kifordított bundakesztyű….







Hozzávalók
2 közepes cukkini
4-5 kisebb sárgarépa
1 fej vöröshagyma
3-5 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor
2 deci tejföl vagy tejszín
olívaolaj
só, frissen őrölt bors
fűszerek: oregánó, bazsalikom, kakukkfű, ízlés szerint



Ez a recept sem kivétel: az olívaolajon megdinszteljük a hagymát, a végén megfuttatjuk rajta a zúzott fokhagymát, de csak addig, amíg az illatát meg nem érezzük. Felöntjük vízzel, beletesszük a meghámozott és karikákra vágott sárgarépát, a megnemhámozott és karikákra vágott cukkinit és a felaprított kaprot (nem kell karikára). Megfűszerezzük, és addig főzzük, amíg az összetevők meg nem puhulnak. Ekkor a szilárd összetevőket kihalásszuk a levesből és némi lé hozzáadásával összeturmixoljuk. Visszaöntjük a lábosba. Tejfölt teszünk egy nagyobb edénybe, és szépen hozzámeregetünk a levesből, minden merőkanálnyi után habverővel csomómentesítve az elegyet. Ha a tejföl kellően felmelegedett a levestől, akkor az egészet visszaöntjük a lábosba, és a habverővel még keverünk rajta. Hatása ez utóbbi akciónak elenyésző, viszont hihetetlenül élvezetes és a kívülállók számára látványos.

Pirított kenyérkockákkal és reszelt sajttal tálaljuk. Így a laktatóbb változatot valósítjuk meg. Hagyjuk ki a kenyeret, vagy mindkettőt, akkor viszont könnyű ebédünk, vacsoránk lesz.

Ha nem árulom el, hogy zöldségből van, kisfiam két tányérral is megeszik belőle. Igazi férfiember ugyanis húst eszik hússal, kis rábeszélésre krumplival. Téliszalámit, kolbászt kenyér nélkül.

A nővére is így indult mundjuk, ő még a lentebb taglalt túrókrémből is kipilinckázta az amúgy a túróval megegyező színű és tökéletesen láthatatlan zúzott fokhagymát is, hogy ő azt nem hajlandó...
Neki azonban ma már elárulhatom, imádja a zöldségeket. Egy kifogást emelt csak eddig:
- Anyu nagyon finom a leves, de miért tettél bele hínárt? -kérdezte, miközben kiemelt egy kissé nagyobbra hagyott kapordarabot a tányérjából.

Kisfiunk meg még ízlésformálás alatt van. Szoktuk neki mondani, amikor finnyáskodva kotorássza arrébb a snidlinget, vagy egyéb zöldségfélét, hogy figyeld meg, alig pár év telik csak el, és úgy jössz haza a menzáról: hogy képzeld, még csak bazsalikomot sem tettek bele!!!!


Gluténmentes (kenyérkocka nélkül)
Tejfehérjementesen tejszínpótlóval a tejföl helyett.