2009. július 4., szombat

Meggyleves vagy cseresznye

Már nem tudom, mi indított arra, hogy a meggylevesbe erdei gyümölcsöt is keverjek. Mindenesetre nálunk már elképzelhetetlen a meggy- vagy cseresznyeleves nélküle.
Olyannyira, hogy most a szezonban már be is táraztam a mélyhűtőbe ribizlit, málnát, epret, hogy télen is hódolhassunk ennek a szenvedélyünknek. Ja, a meggy még hiányzik!

Hozzávalók
meggy
piros bogyós gyümölcsök keveréke – málna, eper, ribizli, szeder (ezek valamely kombinációja)
kristálycukor
vaníliás cukor
2 evőkanál liszt
2 deci tejföl


A meggyet kimagozzuk, a cukorral, vaníliás cukorral feltesszük főni. Ha megpuhult, hozzáadjuk az erdei gyümölcsöket is, és pár percig forraljuk. Nem kell sokáig, mert különben könnyen szétfőnek. Nagyon finom ízt adnak a levesnek.

Közben elkészítjük a habarást, egy külön tálban habverővel összekeverjük a lisztet a tejföllel és egy kis vízzel. Gyors mozdulatokkal addig keverjük, amíg homogén nem lesz. Ezt a műveletet a habverő nagyon megkönnyíti.

Ha átforraltuk a levest, félrehúzzuk a lábost, és szűrőkanállal kiszedjük a gyümölcsöket. A főzőléből habverővel hozzákeverünk a tejfölös habaráshoz. Addig meregetünk a forró léből a tejfölös-lisztes habarcsba, amíg az meleg nem lesz. Ekkor az egészet visszazúdítjuk a lábosba és még egyszer alaposan átkeverjük.

Visszatesszük a levest a tűzre és pár perc rotyogtatás után – közben folyamatosan kevergetjük – visszatesszük a gyümölcsöket is. Erre azért van szükség, mert különben a liszt összecsomósodna, így viszont gyönyörű színű, csomómentes levest kapunk.


Lovagias kisfiam mostanában segít nekem a reggeli készítésben. Kiveszi a filtereket a teásdobozokból és kinek-kinek a megfelelő ízűt a bögréjébe teszi. Kiteszi a tányérokat is. És mindig hozzáfűzi:
- Azért segítek, hogy ne fáradjál el!

Nincsenek megjegyzések: